Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Etapes, Itineraris literaris

La Felicitat: Etapa 6. Primera part

22 desembre 2009 Sense Comentaris

Un primer intent d’aixecar un monument a Colom ja s’havia plantejat a mitjans del segle XIX quan es va fer la columna de la plaça Duc de Medinaceli, que finalment es dedicà a Galceran Marquet i no a Colom, com alguns proposaven.

Un segon intent sorgí l’any 1874. El 18 de desembre, l’Ajuntament va acordar aixecar a la Porta de la Pau un monument a Colom que tingués 25 metres d’alçada i va convocar un concurs de projectes, que no es va arribar a fallar i el projecte va quedar mort fins el 1881 degut a l’impuls d’Antoni Fages i Ferrer, personatge popular obsessionat amb el descobriment d’Amèrica, que cada 12 d’octubre es vestia d’etiqueta i sortia al carrer a commemorar ell sol l’arribada de Colom al nou continent. Fages va convèncer a Carles Pizzorini, que va elevar la proposta a l’alcalde Rius i Taulet i així el 10 de maig de 1881 es va crear una nova comissió promotora. El primer concurs va quedar desert però el segon el va guanyar l’arquitecte Gaietà Buigas i Monravà.

Monument a Colom

Monument a Colom

El 26 de setembre de 1881 es posava la primera pedra i tot seguit es va obrir una recapta popular. A més, l’Ajuntament va col·laborar econòmicament i el govern va cedir 30 tones de bronze procedent de material de guerra inservible.

De les nou estàtues, quatre són figures al·legòriques i representen Catalunya, Aragó, Lleó i Castella. Són respectivament obra de Pere Carbonell, Josep Goma, Rafael Atché i Josep Carcassó i queden situades davant dels quatre contraforts. Entre els contraforts hi ha quatre estàtues de persones que ajudaren a Colom en el seu viatge: Luis de Santángel, que finança l’expedició, obra de Josep Goma; Fra Bernat Boïl, monjo de Montserrat, obra de Manuel Fuxà; Jaume Ferrer de Blanes, astrònom, obra de Francesc Pagès, i Pere de Margarit, capità de navili, obra d’Eduard B. Alentorn. L’estàtua de Colom amb el dit estès situat sobre la bola del món, al cim de la columna, és obra de Rafael Atché. Excepte aquesta, que és de bronze, les altres són de pedra. Els relleus actuals són còpies dels originals, que eren obra d’Antoni Vilanova i Josep Llimona, que van fer-ne quatre cadascun. Els lleons són d’Agapit Vallmitjana Abarca.

La construcció del monument, de la fosa de les escultures de bronze i de la columna van constituir un autèntic esdeveniment a Barcelona a causa de les seves monumentals proporcions. Va caldre fer uns fonaments de cinc metres de profunditat, i la construcció del basament de la columna, tant a la part subterrània com la que queda a la vista, fou un treball d’artesania dels paletes i picapedrers Manuel Planells i Narcís Cortina. La direcció del muntatge del monument va estar a càrrec de Joan Torres, propietari de l’empresa Herrerías y Construcciones.

L’alçada de l’estàtua de Colom és de 7.20 metres i la de tot el monument, de 58 metres.
La inauguració es va fer l’1 de juny de 1888.

Font: Monuments de Barcelona. Jaume Fabre, Josep Maria Huertas, Pere Bohigas. L’avenç DL 1984
Imatge: Col·lecció A. D. White Architectural Photographs de la Cornell University Library

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.