Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

El raptor de gnoms: Etapa 4

13 juny 2011 Sense Comentaris

Aquest cop, el nostre raptor de gnoms busca un lloc per alliberar el Gro, i al costat del pantà de Vallvidrera es troba amb el Mina Grott, que amaga una curiosa història.

Pàgs 117-118:  Continua pel camí de baixada vorejat de plàtans i aviat topa amb el forat fosc d’un petit túnel, l’entrada està barrada amb una reixa rovellada, colgada per fulles d’heura verdíssimes. Veu un cartell: Mina Grott.

Dragan no es pot imaginar que rere aquella reixa rovellada, dins aquell passadís negre, s’oculta un vell projecte que va  fracassar gairebé un segle enrere. Desconeix que aquell túnel fosc -que amb prou feines arriba a assolir dos metres de diàmetre- va ser excavat tan sols per dues persones i dues mules, i que cada dia conduïa mig milió de litres d’aigua potable des del subsòl del pantà fins a la vila de Sarrià. No sap que la mina poc després es va reconvertir en el trajecte d’un trenet que travessava la muntanya, un tren elèctric menut -tan sols il·luminat per reflectors d’acetilè- que feia un trajecte d’uns mil tres-cents metres en poc més de sis minuts, un trenet en el qual van arribar a viatjar durant vuit anys prop de trenta mil persones. Desconeix que aquell va ser el primer ferrocarril elèctric de l’Estat, la llavor del futur ferrocarril al Vallès i a Catalunya i de tots els altres trens de l’Estat que funcionen amb energia elèctrica.

Dragan tampoc no pot arribar a sospitar que just on es troba s’havia planejat instal·lar un parc d’atraccions amb capital nord-americà- el Lake Valley Park-, un complex al qual s’hi podria accedir amb el trenet, ni tampoc mai no s’hauria pogut imaginar que el projecte no va prosperar perquè algú va entendre que representava una amenaça latent envers l’emergent Parc d’Atraccions del Tibidabo.

Completament aliè a aquells avatars històrics, als projectes i a les pugnes que acabaren definint el panorama tecnològic del país, Dragan troba que l’indret és perfecte per al gnom i tot d’una veu que li dirà Gro. Li agrada el mot, i troba que és un bon nom per un nan de jardí que és a punt de guanyar la llibertat.

No us perdeu l’entrada de la tarda on ampliarem la informació sobre aquest curiós indret…

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.