Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, General, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària. “Entre el Clot i el Guinardó”. Etapa 3

22 abril 2016 Sense Comentaris

La següent parada la fem al carrer del Clot, que porta el nom del barri. En aquests fragments es parla del trànsit i de la desfilada de les tropes feixistes al Clot al 1939.

Pàg 43. El concert de clàxons minvà, al carrer Gran. Però als laterals, al de les Escoles i al de Marconi (desaparegut avui, aquest carrer) i al del Ter i de la Muntanya, se n’inicià un altre, ja que d’altres vehicles (camions gairebé tots, en aquest cas) feia una estona que estaven aturats i , de moment almenys, no semblava pas que poguessin arrencar. D’altra banda, i per més pega, als passos a nivell propers es van veure obligats a abaixar les barreres, cosa que va agreujar, més encara, l’embús circulatori.

   Eren problemes que es plantejaven cada dia. El trànsit el canalitzava només el carrer Gran del Clot, estret i lleugerament sinuós (antigament una simple carretera), i els passos a nivell, malgrat els perjudicis que ocasionaven i malgrat els projectes i les promeses, no van ser suprimits fins molts anys després.

Pàgs 95 i 96. Un dels primers que van anar a rebre les tropes franquistes, el 27 de gener del trenta-nou (quan van passar pel carrer gran del Clot, camí de la Sagrera i Sant Andreu), van ser els de can Carboneret.

   Van dubtar entre marxar o quedar-se, els de cal Carboneret. Però finalment van arriscar-se. Per no perdre el negoci, la casa… Tot el que posseïen, vaja.

Etapa 3.CARRER DEL CLOT

CARRER DEL CLOT

El carrer del Clot és un vial del barri homònim que comença a l’avinguda Meridiana i finalitza a la plaça del General Moragues, a la confluència dels carrers de Felip II i de Bac de Roda. El traçat del carrer correspon a una part de l’antiga carretera de Ribes, que tenia l’inici en una de les sortides de Barcelona, la Porta Nova, situada al baluard del mateix nom. Més enllà dels seu recorregut a la dreta quedava el Fort Pius i a l’esquerra se situava el Rec Comtal. A banda i banda tot eren camps de conreu fins al nucli urbà anomenat Clot de la Mel, antic barri del terme municipal de Sant Martí de Provençals. La carretera travessava aquesta partida i continuava entre nous camps de conreu i hortes. El 1871 quedaren configurats els carrers de Soler i Rovirosa, de les Escoles, de Rossend Nobas i de Flandes com a vials principals del barri amb entrada pel carrer del Clot. Al límit del terme municipal de Sant Martí de Provençals i Sant Andreu de Provençals, a tots dos costats de la carretera de Ribes, sorgí el nou barri de la Sagrera, creat a tocar de l’estació de ferrocarril. La carretera, en aquest punt, prengué el nom de carrer de la Sagrera.

El nom del carrer del Clot, conegut des del segle XIX, nasqué amb l’establiment de la partida rural del Clot de la Mel.

Font: Enciclopèdia de Barcelona Vol. 2. Directors: Ramon Alberch i Jesús Giralt. Barcelona: Enciclopèdia catalana, 2005.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.