Inici » Autor del mes, Biblioteca Horta-Can Mariner, Destacat, Novetat, Novetats bibliogràfiques, Teatre

La Biblioteca Horta-Can Mariner recomana… En contra, d’Esteve Soler

22 gener 2014 Sense Comentaris

Amb el títol En contra: 23 contes teatralitzats, l’editorial 3 i 4 ha publicat en un sol volum la trilogia formada per Contra el progrés, Contra l’amor i Contra la democràcia, també anomenada “la trilogia de la indignació”.

L’Esteve Soler (Barcelona, 1976), format a l’Institut del Teatre i la Sala Beckett, on dóna classes d’escriptura dramàtica és actualment,el dramaturg català més internacional. Aquesta trilogia ha estat tradda a deu idiomes (anglès, francès, alemany, castellà, grec, italià, danès…), i prop de 50 directors l’han portada als escenaris en països com Alemanya, Estats Units, França, Suïssa, Àustria, Grècia, Xile…

Fruit d’aquest èxit internacional, que es va iniciar quan Contra el progrés va ser seleccionada per participar al gran festival de dramaturgs el Theatertreffen, ja és habitual que se’l reclami per participar en certàmens internacionals com el mateix  Theatertreffen i el Literaturfestival, a Berlín, o la Mousson d’Été, a França.

A Contra el progrés: 7 obretes surrealistes,es barreja la comèdia amb l’horror en històries que des de punts de partida i situacions, algunes d’elles versemblants d’altres surrealistes ja de per sí, acaben derivant en l’imprevist, capgirant els plantejaments inicials. En aquesta primera part, la deshumanització de la societat, la hipocresia i la crítica social són algunes de les qüestions que l’autor utilitza per colpejar les nostres consciències i plantejar-nos què vol dir “progrés” en el context d’aquesta societat.

A Contra l’amor:  7 obretes burlesques, les persones se supediten als interessos materials, l’amor es viu amb certa crueltat i com una possessió de l’altre.

A Contra la democràcia: 7 obretes de “Grand Guignol tracta qüestions com la manipulació del poderós, el capitalisme ferotge, l’eliminació dels serveis públics  i dels drets dels ciutadans, la democràcia “real”… Contra la democràcia va ser guardonada amb el premi Serra d‘Or 2012 al millor text teatral de l’any.

Els 23 contes són històries molt curtes i “frepants”, portades a l’extrem, breus diàlegs que enganxen des de la primera frase fins a l’última i provoquen aquella avidesa lectora de no poder parar de llegir, de voler comprovar fins on ens portarà en el següent relat. La lectura de cadascuna d’aquestes històries obliga al lector (també a l’espectador en el teatre) a donar-se uns moments per a la reflexió, per poder intentar trobar-li tot el sentit al que acaba de llegir però també per poder desconnectar de la història anterior abans d’iniciar la lectura d’un nou relat.

-“Esteve Soler escriu amb un llenguatge incisiu i poètic. En les seves escenes burlesques desemmascara les monstruositats generades pels temps en què vivim. Les exageracions de Soler i el seu humor negre inciten el riure, però sempre es queda glaçat per la seva cruesa” –Weltexpress

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.