Inici » Destacat, General, Novetat, Poesia

Recordem a… Emilio Prados

5 abril 2012 Sense Comentaris

Aquest any es celebren 50 anys de la mort

d’Emilio Prados

Emilio Prados (Màlaga, 4 de març de 1899 – Ciutat de Mèxic, 24 d’abril de 1962).

Durant la seva infància i adolescència va estudiar a la seva ciutat, Màlaga. Al 1914 es trasllada a Madrid on va ingressar a la Residencia de Estudiantes, aquí coneix a Juan Ramón Jiménez, qui determinaria la seva inclinació cap a la poesia. Més tard forma part del grup universitari de la Residencia, i fa amistat amb Federico García Lorca, Moreno Villa, Luis Buñuel, i Salvador Dalí, entre d’altres.

L’any 1922 va estudiar i visitar diferents ciutats alemanyes, també va conèixer a Pablo Picasso a París. Al 1924 torna de nou a Màlaga on va fundar amb Manuel Altolaguirre, la revista Litoral, una de les publicacions més importants del grup dels 27. Un any més tard va iniciar la seva activitat com a editor de la impremta Sur, juntament amb el seu amic Altolaguirre.

Entre els anys 1925 i 1928 publica diferents poemaris com Tiempo, Canciones del fareroVuelta, en aquests títols combina elements surrealistes i avantguardistes.

Als anys trenta i amb la República el seu compromís social i polític es decanta cap a l’esquerra. La seva poesia esdevé social i política i publica poemaris com La voz cautiva, Andando, andando por el mundo, La tierra que no alienta o Llanto en la sangre.

Durant la Guerra Civil es trasllada a Madrid i col·labora en tasques humanitàries, formant part de l’Aliança d’Intel·lectuals Antifeixistes. Col·labora en l’edició de diferents llibres: Homenaje al poeta Federico García Lorca i Romancero general de la guerra de España. El 1938 rep el Premi Nacional de Literatura per la recopilació de la seva poesia de guerra Destino fiel. Aquest compromís polític amb la causa republicana el portaren a exiliar-se a Mèxic, on va viure fins la seva mort al 1962.

A Mèxic va publicar importants llibres de poesia: Jardín cerrado, Memoria del olvido o Penumbras, on mostra sentiments de soledat i desarrelament.

Més informació sobre Emilio Prados:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.