Inici » Destacat, General, Itineraris literaris, Novetat

Ruta literària La Catedral del Mar: Etapa 1

15 maig 2011 Sense Comentaris

Durant les properes setmanes passejarem pels escenaris de la novel•la L’Esglèsia del mar, l’obra més famosa de l’autor Ildefonso Falcones, publicada per Grijalbo l’any 2006, i ambientada a la Barcelona feudal de s. XIV. Una Barcelona que es troba en un dels seus millors moments de prosperitat i ha crescut cap a la Ribera, humil barri de pescadors, on s’ha decidit construir, amb els diners d’uns i l’esforç d’altres, aquest temple. El protagonista es diu Arnau Estanyol. Ell i el seu pare eren servents que fugiren dels abusos del seu señor feudal. Es refugien a Barcelona, on Arnau es converteix en ciutadà i home lliure, no sense esforç, en un procés paral•lel a la construcció de l’esglèsia.santa_maria_del_mar

Santa Maria del Mar és obra de l’arquitecte Berenguer de Montagut, primer exemple de gòtic català, estil auster on predominen les línies horitzontals i grans superficies nues. És coneguda com “la catedral del poble” doncs va ser construïda amb l’esforç (físic i econòmic) dels veïns de l’húmil barri de pescadors. Com l’Arnau, el protagonista d’aquesta història, van haver molt bastaixos que carregaren a les seves espatlles les pedres de Montjuic que van donar forma a la nova esglèsia.

La novel•la comença a Navarcles però la història transcorre sobre tot pel Barri Gòtic, zona del barri del Born i voltants . Nosaltres iniciem la nostra ruta just fora de l’esglèsia, a la Plaça de Santa Maria. Agafem el Carrer dels Sombrers i girem pel carrer Montcada. En aquest carrer hi havia nombrosos palaus bastits entre els segles XII-XIV i que una sèrie de forts terratrèmols el 1428 van esquerdar els murs d’algunes cases del carrer, que van haver de ser restauradeso enderrocades. Actualment en aquest carrer es troba el Museu Picasso. Ocupa cinc grans casals o palaus, datats entre el segle XIII i XIV i que segueixen l’estil del gòtic civil català seguint un patró similar: un pati intern proveït d’una escalinata exterior que permetia -i permet- l’accès a les plantes nobles. Aquests cinc palaus són: Palau Aguilar, Palau Castellet, Palau Meca, Casa Mauri i Palau Finestres.

Pàg. 102-103
El barri de la Ribera de Mar de Barcelona, on s’estava construint l’esglèsia en honor de la Mare de Déu, havia crescut com un suburbi de la Barcelona carolíngia, tancada i fortificada per les antigues muralles romanes C. Es  va alçar allí un alfòndec on posaven els mercaders estranhgers que visitaven la ciutat i es va construir la plaça del Born, a l’esquena de Santa Maris, on es celebraven justes i torneigs. Després que el barri de la Ribera de la Mar de Barcelona es convertí en un lloc pròsper i ric, l’antiga esglèsia romànica barcelonina a què acudien els pescadors i altra gent de la mar a venerar la seva patrona […]. Santa Maria del mar es va començar a construir, doncs, per i per al poble…”
Ver Ruta L’Esglèsia del Mar I en un mapa más grande

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.