Inici » Activitats, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Poesia

El poble amazic, una cultura que ressorgeix. Asmaa Aouattah la poeta catalanoamaziga

16 novembre 2021 164 views Sense Comentaris

La cultura amaziga és originària del nord d’Àfrica i la comparteixen prop de 30 milions de persones. Aquesta cultura s’estén per la regió del Rif entre les comunitats tuaregs del Sàhara, les costes i muntanyes del Marroc i Algèria.

La relació entre el poble català i els amazics del nord d’Àfrica es remunta a èpoques antigues degut a la proximitat de les dues ribes de la Mediterrània. Amb la conquesta musulmana d’Al-Andalus va venir la primera onada migratòria  de població amaziga cap a la península Ibèrica. A principis del segle XIX, després de l’ocupació d’Algèria per part de França, l’onada migratòria va ser a la inversa, nombrosos habitants de Menorca, Alacant i el Rosselló van immigrar a Algèria. Cap el 1911, els catalanoparlants que vivien al nord d’Àfrica van arribar a 100.000 persones. El català parlat a Algèria durant aquesta època, influït per altres llengües com el francès, l’italià, l’àrab magrebí i l’amazic, rebia el nom de patuet. La Setmana Tràgica del 1909 es va produir pel refús dels catalans a ser reclutats per l’exèrcit espanyol que en aquells moments reprimia la població amaziga del Rif. Fins hi tot Catalunya va reconèixer oficialment la República del Rif de durada efímera (1921-1926).

A partir dels anys seixanta és del Rif (nord del Marroc) d’on procedeixen els immigrats establerts sobretot a Osona. Amb els anys, ha anat augmentat el nombre de persones de la comunitat amaziga a Catalunya i s’han anat diversificant els llocs de procedència. Es calcula que a Catalunya viuen actualment més de 250.000 persones d’origen nord-africà, que majoritàriament tenen com a llengua materna l’amazic, sent la tercera llengua de Catalunya després del català i el castellà.

Demà a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda, ens visitarà Asmaa Aouattah, periodista, escriptora i poeta catalanoamaziga, compromesa amb la revitalització de la tradició literària oral del Rif. Ens parlarà d’aquesta tradició, fent un viatge per l’altra riba de la Mediterrània i clourà l’acte recitant alguns dels seus poemes, escrits en català però reinvindicatius amb la seva terra i la seva cultura.

Asmaa ha publicat un llibre de contes i un poemari, protagonitzats per històries i lluites del seu poble, pel Rif, centrant-se especialment en la dona amaziga, que pots trobar a les nostres biblioteques:

L’etern retorn

Entre cendra i foc

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.