Inici » Activitats, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Poesia

El poble amazic, una cultura que ressorgeix. Asmaa Aouattah la poeta catalanoamaziga

16 novembre 2021 Sense Comentaris

La cultura amaziga és originària del nord d’Àfrica i la comparteixen prop de 30 milions de persones. Aquesta cultura s’estén per la regió del Rif entre les comunitats tuaregs del Sàhara, les costes i muntanyes del Marroc i Algèria.

La relació entre el poble català i els amazics del nord d’Àfrica es remunta a èpoques antigues degut a la proximitat de les dues ribes de la Mediterrània. Amb la conquesta musulmana d’Al-Andalus va venir la primera onada migratòria  de població amaziga cap a la península Ibèrica. A principis del segle XIX, després de l’ocupació d’Algèria per part de França, l’onada migratòria va ser a la inversa, nombrosos habitants de Menorca, Alacant i el Rosselló van immigrar a Algèria. Cap el 1911, els catalanoparlants que vivien al nord d’Àfrica van arribar a 100.000 persones. El català parlat a Algèria durant aquesta època, influït per altres llengües com el francès, l’italià, l’àrab magrebí i l’amazic, rebia el nom de patuet. La Setmana Tràgica del 1909 es va produir pel refús dels catalans a ser reclutats per l’exèrcit espanyol que en aquells moments reprimia la població amaziga del Rif. Fins hi tot Catalunya va reconèixer oficialment la República del Rif de durada efímera (1921-1926).

A partir dels anys seixanta és del Rif (nord del Marroc) d’on procedeixen els immigrats establerts sobretot a Osona. Amb els anys, ha anat augmentat el nombre de persones de la comunitat amaziga a Catalunya i s’han anat diversificant els llocs de procedència. Es calcula que a Catalunya viuen actualment més de 250.000 persones d’origen nord-africà, que majoritàriament tenen com a llengua materna l’amazic, sent la tercera llengua de Catalunya després del català i el castellà.

Demà a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda, ens visitarà Asmaa Aouattah, periodista, escriptora i poeta catalanoamaziga, compromesa amb la revitalització de la tradició literària oral del Rif. Ens parlarà d’aquesta tradició, fent un viatge per l’altra riba de la Mediterrània i clourà l’acte recitant alguns dels seus poemes, escrits en català però reinvindicatius amb la seva terra i la seva cultura.

Asmaa ha publicat un llibre de contes i un poemari, protagonitzats per històries i lluites del seu poble, pel Rif, centrant-se especialment en la dona amaziga, que pots trobar a les nostres biblioteques:

L’etern retorn

Entre cendra i foc

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.