Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana…. Sang a les Drassanes

7 agost 2020 Sense Comentaris

Sang a les Drassanes/Francesc Madrid. Barcelona: A contravent, 2010

Francesc Madrid és un escriptor, periodista i guionista de cinema, que va néixer a Barcelona l’any 1900 i va morir a Buenos Aires l’any 1952. Va treballar com a periodista a Barcelona, Ginebra, Madrid i Buenos Aires. Va ser força actiu en política catalana fins a la Guerra Civil. El 1931 va ser nomenat secretari del governador de Barcelona Lluís Companys. El 1936 va fugir d’ Espanya per anar a Argentina, on va treballar com a periodista i a la indústria cinematogràfica.

Sang a les Drassanes és un llibre publicat l’any 1926 i recull diferents històries curtes protagonitzades per gent del Districte V, el que ara coneixem com a Raval, del qual es fa una interessant descripció. Així el llibre ens parla d’anarquistes a qui es vol penjar un assassinat, tavernes,  cafés de cambreres, cabarets i dàncings i prostitutes.

El principal escenari del llibre és el Districte de Ciutat Vella, encara que també hi ha mencions a l’ Eixample, Sants i Sant Martí.

Finalment, us oferim un petit fragment del llibre:

“A les vuit del matí l’encarregat es posa un xiulet a la boca i l’avís surt enèrgic i vibrant. Xiula repetidament i els clients de la casa es desperten i s’encaminen als lavabos. Allò és una jazz-band repugnant. Escupen, es moquen, criden, s’insulten… L’encarregat passa revista i sacseja violentament els que no s’han despertat. Si volen continuar dormint han de tornar a pagar. El borratxo de les cançons i els invertits paguen una altra vegada els seus seixanta cèntims.

Al pati de La Mina hi ha una animació extraordinària. Els pobres treuen un rosegó de pa i una tomata, o compren a la taverna del costat uns embotits extremenys fabricats al carrer del Cid. El carrer del Cid, amb el del Migdia, formen el cor del barri xino. Allà hi ha tota l’ànima, tot l’esperit dels barris baixos.”

sangDrassanes

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.