Inici » Activitats, Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Club de lectura, Destacat, General

Cloenda del Club de Lectura amb Maria Bohigas. Aquest mes llegim a… Victor Català

10 juny 2019 Sense Comentaris

El dimarts 11 de juny a les 19 hores celebrarem la darrera sessió del Club de Lectura de Novel·la Barcelonina. Es tractarà d’una sessió especial, ja que comptarem amb la presència de l’editora de Club Editor Maria Bohigas, que ens ajudarà a profunditzar en un dels grans clàssics de la literatura catalana: Un film (3.000 metres) de Victor Català.
L’AUTORA
Victor Català és el pseudònim de Catalina Albert, escriptora nascuda a L’ Escala l’any 1869 i que va morir el 1966.
Va formar-se de forma autodidacta i va rebre una forta influència intel·lectual de la seva avia materna i de la seva mare. Va iniciar la seva carrera literària a la revista satírica L’Esquella de la Torratxa. Va ser premiada als Jocs Florals d’Olot de 1898, però va causar polèmica pel seu monòleg La infanticida i a partir d’aquell moment va amagar la seva obra literària sota el pseudònim de Victor Català, que va ser començar a ser conegut el 1902 amb la publicació de Drames rurals, cosa que li va causar angoixa. Dins de la seva obra podem diferenciar tres períodes: un primera etapa de 1902 a 1907 influenciada per modernisme, una segona a partir del 1918 després dels atacs dels noucentistes contra els modernistes quan reprèn la seva producció, i la darrera s’inicia després de la superació de la guerra i de la mort de la seva mare.

LA NOVEL·LA
Amb Un film (3.000 metres) Víctor Català vol fer una literatura moderna, d’aquí la referència cinematogràfica del títol, i el mateix desenvolupament de la novel·la, però no deixa de fer-ho a la manera del fulletó, no en va, l’obra es va publicar de manera fragmentada a la revista Catalana entre el 1918 i el 1921 (l’edició en format llibre es publicaria el 1926 a la Biblioteca Literària de l’Editorial Catalana). De manera també decidida, el llibre se situa de manera troncal a la ciutat de Barcelona, amb ramificacions inicials a Girona.
Un film (3.000 metres) és la història de Nonat Ventura, que deixa l’hospici de Girona, on va ser abandonar tot just néixer, per iniciar la seva vida d’adult. Els seus orígens són una obsessió per a ell, i la recerca del pare serà el gran objectiu a què Nonat dedicarà tota la vida. Té la sensació que els seus pares havien de ser persones benestants. Creu, en aquest sentit, que la vida li juga una mala passada condemnant-lo a una existència miserable i lluitarà contra el destí per reparar aquesta fatalitat. Però com es demostra al llarg del llibre, és difícil lluitar-hi en contra: en Nonat serà víctima del seu propi drama.

El Club de Lectura tornarà a partir d’octubre. Us animem a apuntar-vos i descobrir aspectes de Barcelona a través de les novel·les i us desitgem un feliç estiu!

CatalaBohigas

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.