Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina

La Biblioteca El Carmel Juan-Marsé recomana… Júlia M. de Sílvia Romero

24 maig 2019 Sense Comentaris

Júlia-MJúlia M. / Sílvia Romero

 

Sílvia Romero i Olea és una escriptora catalana que ha conreat diferents gèneres literaris com són: la novel·la  fantàstica, la novel·la negra, la novel·la juvenil, la poesia el teatre i contes infantils.  Ha rebut diferents premis literaris com és el Premi Ramon Roca Boncompte, 2008 amb la novel·la Júlia M. que és la que us recomanem.

Aquesta novel·la porta per títol el nom d’una de les seves protagonistes Júlia M. més coneguda per la Jujú.

La narradora de la història, Elisa viu un moment vital de la seva vida. S’acaba de  separar del seu home i lloga un pis al barri de Poble Sec de Barcelona per anar-hi a viure. A la mateixa escala viu la Jujú. La seva veïna és una una dona gran que viu sola i de tant en tant va a visitar-la el seu fill. La Jujú va ser segrestada, interrogada, torturada i empresonada durant la dictadura de Franco La història de la Jujú es va trenant amb les cartes que troba l’Elisa a casa de la seva mare que acaba de morir.

Aquestes cartes les va escriure l’Antònia, mare de la Elisa, per la seva filla  per explicar-li tota la història del seu passat, però no les hi va enviar mai. No es va atrevir.

 

Un tast:

En Víctor i ella eren promesos quan va esclatar la guerra. Aquesta maleïda guerra que ni tan sols el silenci ha aconseguit fer oblidar. Aquesta maleïda guerra que va separar tantes famílies i que va provocar tantes revenges. Tantes morts, filla, tantes morts.

Aleshores ells tenien al voltant dels vint anys. En Víctor va anar al front, ben convençut de tot el que calia defensar i ella es va col·locar en un hospital improvisat i va aprendre sobre la marxa a salvar vides i a conviure amb la mort.

Durant els tres llargs anys que va durar la guerra es van veure en comptadíssimes ocasions, però tots dos tenien clar que s’esperarien l’un a l’altre fins que acabés aquell malson. El que no sabien ni intuïen era que en tornar a casa, vençuts, cansats i derrotats, trobarien una altra guerra. Era el moment de les venjances personals, de enveges, de les traïcions.

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.