Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Farsa, de Màrius Serra

3 maig 2019 Sense Comentaris

FarsaFarsa / Màrius Serra.- Barcelona: Planeta, 2006.

El barceloní Màrius Serra va guanyar amb aquesta novel·la el Premi Ramon Llull l’any 2006. La trama de la novel·la té alguns elements d’història que ho vinculen als números de Houdin (que va inspirar amb el seu nom a Houdini), pare de la “màgia” moderna. Però al marge d’això l’acció se situa en un entorn tan conegut i poc misteriós com el de la Barcelona que l’any 2004 va acollir el Fòrum Universal de les Cultures.

Un truc de màgia que converteix a immigrants magrebins en catalans de tota la vida triomfa com el millor espectacle de Barcelona, fins que les desaparicions d’immigrants comencen a donar la veu d’alarma de que potser això té un revers que no ens imaginem. Per treure l’entrellat haurem d’anar a un dels llocs amb més càmeres de vigilància de la ciutat el Gran Casino de Barcelona. L’opulència i el luxe del joc, la “màgia” de l’atzar i una trama vibrant que mantenen la tensió narrativa cap a un gran final. Tot això ho fa servir Màrius Serra com a excusa i teló de fons per fer el seu retrat de la Barcelona de 2004, en la que encara ens hi podem reconèixer, eren anys teòricament bons on l’economia estava en un moment dolç que semblava que mai acabaria i projectes com el del Fòrum (absolutament faraònic) pràcticament no tenien oposició.

 

El Fòrum de les Cultures té massa gent que l’explica -diu un ciutadà calb de metre setanta des d’un espai anomenat Speaker’s Corner-. Cada dia s’han d’omplir pàgines i pàgines de suplements especials que ningú no llegirà.

Fa una estona la moderadora de l’espai, per fer la gràcia, ha dit que els convidava a començar aquesta sessió sobre la comunicació en els temps globals ara que encara podien seure, “abans no arribin els sis mil participants que han confirmat la seva presència”. Pausa expectant. Silenci general. Estossec nerviós de la noia.

El ciutadà calb de metre setanta, un dels pocs privilegiats que s’ha avançat a l’onada humana anunciada, ha aixecat el braç i la moderadora li ha passat el micròfon. Des de llavors que no calla.

Màrius-Serra-e1550170876362

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.