Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel-Juan Marsé recomana… El senyor Joanet del Guinardó

25 gener 2019 Sense Comentaris

El senyor Joanet del Guinardó/Carles Sindreu i Pons. Barcelona: Rocaguinarda cooperativa cultural, 2003

Carles Sindreu i Pons fou un escriptor, periodista i poeta, que va néixer a Barcelona l’any 1900 i va morir a La Garriga l’any 1974.Estudià comerç. Féu d’antiquari i treballà en publicitat. Fou fundador d’ADLAN i d’ Amics del circ, col·laborà amb el GATPAC i es relacionà amb intel·lectuals afins a l’avanguarda de Paris i Madrid. Va treballar com a periodista esportiu a La Nau dels Esports. Quan va acabar la Guerra Civil col·laborava amb La Vanguardia i El Noticiero Universal i amb mitjans locals, sobretot de L’Ametlla del Vallés, on residia. El 1962 a rel d’una campanya contra ell per un article de La Vanguardia va marxar a viure a La Garriga.
El senyor Joanet del Guinardó va ser editada el 1954. El protagonista és Joan Pons, un home ingenu i pusil·lànime. Està casat amb Dorotea Robusté, que té un caràcter molt fort i per això maltracta al senyor Joanet i l’obliga a participar al sometent del Guinardó, a la Creu Roja o a una excursió a la Rabassada. A través del senyor Joan es descriu el Guinardó de la primera dècada del segle XX.
La novel·la transcorre principalment al Guinardó, però també hi ha mencions a Ciutat Vella, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Sants-Montjuïc, Sant Andreu i Nou Barris.
Finalment, us oferim un fragment de la novel·la:

“Podríem establir punts de contacte, és cert, entre el barri del senyor Joanet i la barriada de Vallcarca (d’un carrinclonisme també delirant i musical, però on els grans pendents temàtics del terreny són salvats per mitjà d’escales obsessionants).
En el barri del Guinardó les coses van d’una altra manera: es juga més net i les rampes apareixen amb tota la màxima brutalitat facilitant la presència d’ombres impossibles sobre la sorra-vidre dels carrers que s’enarquen com si un gran foc interior, tel·lúric, els recargoles implacablement…”

Srjoanet

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.