Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Etapes, Itineraris literaris

Al margen: Etapa 0. Tercera part

30 abril 2009 2 Comentaris

Tres fets històrics que podem veure reflexats a l’obra d’en Pieyre de Mandiargues

Barri Xino:

La història del Barri Xino ha durat ben bé un segle, va començar agafar certa forma al voltant de la exposició de 1888, l’època d’esplendor va ser als anys ’20 i s’estendria amb el sinònim de món viciós i “ rastrero” fins a  la postguerra. Un nom associat amb el de Barcelona, símbol d’experiència bohèmia enmig d’una morbosa mescla de marginalitat, prostitució, glamour, creació artística – flamenc- i moviment obrer –anarquista-.

Carrer Sant Ramon

Carrer Sant Ramon

Marines: L’arribada de la sexta flota

“El 9 de enero de 1951 la Rambla ofrecia un aspecto inusual: era el pueblo barcelonés,que en masa, se dirigía al aeropuerto para contemplar la llegada de los primeros navíos de la Sexta Flota Americana. Los gorritos blancos tan característicos de los marineros invadieron el Raval, la Rambla y la Plaza de Catalunya. De pronto, todo se convirtió en una fiesta. Fue el principio de un boom espectacular, fantástico: los marines yanquis hicieron furor en Barcelona.
…por las no se veían más que grupos de marines y prostitutas cogidos del brazo: entraban en una tienda y salian, ellas llenas de paquetes, ellos mostrando una sonrisa ingenua y complaciente.”

Paco Villar. Historia y leyenda del Barrio Chino ( Ed. La campana , 1996)

Imatge del Raval de Hans Peter Feldman

Imatge del Raval de Hans Peter Feldman

La desaparició dels burdells

Amb el franquisme el Barrio Xino, continua essent porta d’entrada d’una immigració en situació precària. El 3 de març de 1956 va quedar abolida la prostitució a través d’un decret llei , llei per la que Espanya passava de la “ tolerància “ a “ l’abolicionisme” .Quedaven fora de registres fins al moment 98 bordells . En clausurar-se els bordells molts es van transformar en bars amb decoració típica dels anys 50’: materials plàstics, de colors, fanalets de ferro a la andalusa .Qualsevol glamour havia quedat desterrat del Barrio Xino, i l’únic que ocasionalment hi brillava eren els uniformes de la VI flota nord-americana i de mariners d’altres països.

Extret de :
El Districte Vè , Un retrat de Barcelona  dossier Joan  Roca … [et al.], L’avenç 306, octubre 2005 Núm. 306 (oct. 2005), p. [21]-

Barri Xino

Barri Xino

2 Comments »

  • maria canovas said:

    no tindries dcap foto del carrer de sant geroni hi vivia un conco de la mevamare hi tenia un rapid i davant hi havia una bugaderia

  • admin said:

    Lamento comunicar-li que no disposem de cap imatge en relació a aquest carrer. Li recomano que adreci la seva consulta a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (Tel. 93 256 34 20 email: arxiufotografic@bcn.cat). Rebi una salutació cordial

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.