Inici » Aniversaris, Ateneu Barcelonès, Destacat, Efemèrides, General, Novetat

Eusebi Güell: mecenes i promotor de l’art i de la cultura catalana

15 juliol 2018 Sense Comentaris
  • El 9 de juliol d’enguany s’ha commemorat el centenari de la mort de l’Eusebi Güell i Bacigalupi.

Eusebi_Güell_1915Fill de dues de les més importants nissagues de la burgesia catalana amb fortunes aconseguides amb negocis tan variats com la industria tèxtil, la metal·lúrgica, el comerç marítim amb Cuba. Estudià mecànica, economia política, dret i ciències aplicades, a Barcelona, França i Anglaterra, continuant els negocis del seu pare. El 1871 es casà amb Isabel López i Bru, hereva dels marquesos de Comillas, família que deu la seva riquesa també al tràfic d’esclaus o negocis bancaris i d’importació de tabac. Creà importants empreses i fabriques com la Colònia Güell (1891) i la Companyia General d’Asfalts i Pòrtland Asland. Va ser conseller de les empreses de la família de la seva esposa: Banc Hispano Colonial, Compañía General de Tabacos de Filipinas, Companyia dels Camins de Ferro del Nord d’Espanya, etc.

Com actiu propulsor de la cultura catalana, va ser president i mantenidor dels Jocs Florals de 1900, membre de l’ara anomenada Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Mecenes del geòleg Norbert Font i Sagué, de l’escriptor Pin i Soler i del poeta Ramon Picó i Campamar. Elegit regidor de Barcelona (1875), diputat provincial (1878) i senador. També president del Centre Català, fins que es separà amb els qui formaren la Lliga Regionalista.

9788429775013Eusebi Güell va conèixer a Antoni Gaudí a l’Exposició Universal de Paris de 1878, però aquella descoberta no va ser únicament l’inici del tracte entre un client i un arquitecte, sinó que va esdevenir una relació d’admiració mútua i d’aficions compartides. Güell va entendre el sentit de l’arquitectura de Gaudí i li va donar l’oportunitat d’iniciar la seva trajectòria professional i desenvolupar amb llibertat el seu talent i qualitats artístiques.

Entre Güell mecenes i Gaudí arquitecte es va teixir una amistat que va donar importants fruits i que va fer possible la realització d’una sèrie de projectes artístics plens d’innovacions constructives i de simbolisme creatiu: Park Güell, Colònia Güell, Palau Güell, Celler Güell i «Capricho» de Comillas.

Alguns documents relacionats que trobareu a Biblioteca:

  • Biografia de Eusebio Güell y Bacigalupi, primer Conde de Güell / Pedro Gual Villalbí (1953). FR VOL.158 NÚM.10 (reserva prèvia)
  • L’immunité par les leucomaïnes / Eusebi Güell i Bacigalupi  (1889). 046-VI-04 (reserva prèvia)
  • Perspectivas de la vida / Eusebi Güell i Bacigalupi (1930).  B6229 (reserva prèvia)
  • Els Güell / Andreu Farràs (2016).  94(460.23)”18/19″:929GUE Far (accés lliure)

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.