Inici » Destacat, Monogràfics, Novetat, Poesia

Poesia Aplicada:Poesia visual

28 desembre 2010 Sense Comentaris

Imatge:Agustín Calvo Galán.

Aquest mes dediquem la secció de “poesia aplicada” a la poesia visual.

Qualificades de “rareses”, “curiositats”, “mers entreteniments”, “artificis literaris extravagants” o “esforços de l’enginy”, les obres de poesia visual s’han barrejat des dels grecs fins els nostres dies amb la plàstica, la música, l’alquímia, la càbala, la numerologia o l’esoterisme; fent del joc del llenguatge, essència de la creació poètica, i de la seva integració amb la resta d’inquietuds creadores, un dels camins en la recerca d’un art total.

Sempre ha estat difícil establir una definició tancada de poesia visual, el que sembla clar és la impossibilitat de la seva existència sense una complicitat amb lector – espectador. El seu enigma ha d’ésser descodificat per l’espectador, l’obra conté en el seu interior una càrrega potencial emotiva que només es pot desplegar al entrar en contacte amb la capacitat, que ha de tenir l’espectador, per a captar la poètica interna del poema visual.

Aquests recursos, ja sigui en forma de cal·ligrames, enigmes, jeroglífics, emblemes, acròstics, laberints, retrògrads, metagrames, anagrames, cronogrames i altres procediments semblants han anat acompanyant a la literatura europea. Des de Grècia passaren a la literatura llatina, posteriorment penetraren en la literatura medieval on confluïren amb les literatures islàmica i hebrea, es confirmaren en el renaixement i es desenvoluparen en el barroc, fins a arribar a les literatures modernes i les avantguardes del segle XX.

Avui en dia, amb l’eclosió de les noves tecnologies, la generalització del seu accés i aplicació de totes les seves possibilitats a la creació artística, la experimentació visual ha anat traspassant l’àmbit de difusió minoritari que va tenir en el passat. La fusió ja no s’orienta tant cap a la pintura, més aviat cap a la imatge en moviment i el vídeo.

Enllaços a pàgines webs interessants:

Poemes visuals de Joan Brossa

Poemes de l’autor Bartolomé Ferrando

Poemes d’Augusto de Campos

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.