Inici » Autor del mes, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Piedad Bonnett, poeta del mes

5 desembre 2017 Sense Comentaris

Piedad Bonnett (Amalfi, Colòmbia, 1951) és autora de novel·les, assajos, obres de teatre i una de les veus més representatives de la poesia colombiana contemporània i hispanoamericana. Llicenciada en Filosofia i Literatura per la Universitat07piedad_bonnett1 de los Andes i professora en aquesta universitat des de 1981, és autora de set llibres de poesia amb els quals ha obtingut nombroses distincions, sis obres de teatre, quatre novel·les i un llibre sobre el suïcidi del seu fill.

Amb el llibre de poemes Explicaciones no pedidas, publicat l’any 2011, va guanyar el Premio Casa de Amèrica de Madrid de Poesia Americana, la qual cosa la va confirmar com una de les veus més reconegudes de la poesia hispanoamericana. El seu darrer poemari, publicat el 2017, Los habitados, ha merescut el XIX Premio Internacional de Poesia Generació del 27.

La seva obra poètica ha estat recollida a Poesía reunida (Lumen, 2016). Cinc-centes pàgines de versos dels seus llibres: De círculo y ceniza (1989), Nadie en casa (1994), El hilo de los días (1995), Ese animal triste (1996), Todos los amantes son guerreros, (1998), Las tretas del débil (2004), Lección de anatomía (2006), Las herencias (2008) y Explicaciones no pedidas (2011).

Amb el primer, De círculo y ceniza, va rebre la menció d’honor en el Concurso Hispanoamericano de Poesía Octavio Paz, i amb El hilo de los días va guanyar el Premio Nacional de Poesía atorgat pel Instituto Colombiano de Cultura, Colcultura, l’any 1994. Ha publicat diverses antologies, com Lo demás es silencio, Antología i Los privilegios del olvido.

L’any 2011 va morir el seu fill, que es va suïcidar amb vint-i-vuit anys d’edat i que en feia vuit que patia una malaltia mental. L’autora va reflectir el seu dol per tan dura pèrdua en la novel·la Lo que no tiene nombre (2013). A l’octubre de 2012 va rebre el Premi de Poesia Poetas del Mundo Latino Víctor Sandoval a Aguascalientes, Mèxic, per l’aportació de la seva obra a la llengua castellana.

Piedad Bonnett és autora, a més, d’obres de teatre representades al Teatro Libre sota la direcció de Ricardo Camacho, i de novel·les com: Después de todo (2001), Para otros es el cielo (2004), Siempre fue invierno (2007) i El prestigio de la belleza (2010).

Els temes que tracta en la seva poesia es basen en l’experiència individual, el pas del temps, la mort i l’amor, tot viscut de manera quotidiana. Com diu el títol d’un dels seus poemes, No es más que la vida. Als seus poemes, canalitza els seus sentiments en un llenguatge neutre, dolorosament contingut, gairebé lacònic i que funciona amb insinuacions i el·lipsis, a la manera d’un iceberg que amaga sota l’aigua una massa terrible.

Piedad Bonnett comparteix els corrents literaris que han influït la lírica hispanoamericana del S. XX, amb referents com Borges, o d’altres autors hispanoamericans de la generació anterior a la seva: Juan Gelman, José Emilio Pacheco, Eugenio Montejo o Antonio Cisneros. L’escepticisme que recorre la seva obra es concreta en una visió plena de lucidesa, que reflecteix el naufragi de l’existència humana.

Segons paraules de la pròpia autora en la preparació de la seva poesia reunida:

“Para mí fue una experiencia muy impactante hacer una revisión de toda la poesía reunida, leerme a mí misma como una historia de vida. La poesía desnuda mucho al poeta, es tal vez el único género donde uno se expone de una manera más abierta. (…) Está más abierto el corazón que en los otros géneros”

LAS CICATRICES

No hay cicatriz, por brutal que parezca,

que no encierre belleza.

Una historia puntual se cuenta en ella,

algún dolor. Pero también su fin.

Las cicatrices, pues, son las costuras

de la memoria,

un remate imperfecto que nos sana

dañándonos. La forma

que el tiempo encuentra

de que nunca olvidemos las heridas.

 

Del llibre Explicaciones no pedidas. Madrid: Visor Libros, 2011

 

 

Pàgina web personal de l’autora:

http://www.piedadbonnett.co/

 

Llibres de l’autora a Biblioteques de Barcelona:

Poesia:

 

Novel·la:

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.