Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Lectors, Novetat

el lector opina

6 gener 2018 Sense Comentaris

PETIT TAST D’UN GRAN MENÚ

G.K. Chesterton. Cristianisme, pensament social i literatura. Edició i tria de textos de Sílvia Coll-Vinent. Viena Edicions. Barcelona, 2017.

Gilbert Keith Chesterton (1874 – 1936) era un home alt i cepat que pesava més de cent quilos. Però la seva personalitat intel·lectual no era menys exuberant que la seva corpenta: posseïdor d’una cultura enciclopèdica, atret per tota mena de coneixements, escriptor prolífic que va conrear la major part de gèneres literaris i polemista temible, havia nascut en el si d’una família de comerciants en un districte burgès al nord-oest de Londres i, ja des dels anys d’estudiant, es va sentir interessat tant per l’art com per l‘economia, per la política com per la religió, per la ciència com per la filosofia. Considerat un dels escriptors més rellevants en llengua anglesa i traduït a diversos idiomes, va irradiar una poderosa influència en els cercles literaris de l’Europa del seu temps, i la literatura catalana no va quedar-ne pas al marge: Josep Maria de Sagarra, Eugeni Xammar, Josep Carner, Maurici Serrahima o Marià Manent, entre d’altres, el van apreciar sense reserves i van contribuir a la difusió de la seva obra al nostre país.

L’edició que ens ocupa ha estat confegida per Sílvia Coll-Vinent, filòloga especialista en literatura anglesa i estudiosa de l’obra chestertoniana. S’hi aplega, al llarg de les 238 pàgines del volum, una selecció acurada de textos que inclouen, tal com assenyala el títol, reflexió metafísica, assaig polític i econòmic i ficció literària. Algunes de les traduccions són les que van fer Pau Romeva, C. A. Jordana o Marià Manent als any vint del segle passat, i altres textos han estat traduïts per la mateixa curadora de l’edició.

En el primer camp, el polígraf londinenc –que va abraçar, ja adult, la fe catòlica– es mostra apassionadament seguidor de l’esperit de Francesc d’Assís, pel que té de posar en valor la humilitat i la senzillesa, i defensa l’alegria del cristià com un antídot davant del materialisme i l’escepticisme. El seu pensament social es fonamenta en una profunda convicció democràtica, en la defensa de la petita propietat privada enfront del gran capitalisme emergent, que considera inhumà, i en la reivindicació del common man (l’home corrent), en el qual veu la víctima principal de les desviacions de la política econòmica: “L’economia liberal, massa sovint, implica donar als qui ja eren rics la llibertat per ser-ne més, i garantir amb magnificència als pobres el permís per romandre més pobres que abans”. Pel que fa a l’apartat més literari, el llibre ens ofereix una petita mostra del vessant assagístic amb un text sobre Charles Dickens, del qual es declarava admirador, i també uns relats de gènere policíac on apareix un dels seus personatges més populars, el pare Brown, un sacerdot que, gràcies al seu afinat coneixement de la psicologia humana, sempre acaba trobant el desllorigador de crims aparentment irresolubles.

Enginyós, lúcid, discursivament potent i sovint provocatiu, Chesterton no pot ser ignorat per ningú que aspiri a un cert coneixement del bo i millor que han donat les lletres europees els darrers cent-cinquanta anys. Els responsables d’aquesta edició ens acosten tot just un glop de la vasta producció que l’autor va deixar, i amb ella es brinda una oportunitat excel·lent perquè molts lectors catalans d’avui el descobreixin; si se senten atrapats per la seva prosa, han de saber que hi ha una obra, extensa i magnífica, que els espera amb els braços oberts.

MIQUEL-LLUÍS MUNTANÉ

 

                                                                                                                                                                                                                           

 

 

 

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.