Inici » Ateneu Barcelonès, Destacat, General, Monogràfics, Novetat

La BAB recomana… Any literari Llull

24 setembre 2016 Sense Comentaris

Ramon Llull  (1232–1316) fou filòsof, místic, missioner, narrador i poeta mallorquí de pare barceloní. Un pensador i escriptor singular, tant prolífic i multi-disciplinar que es podria dir que tothom té un llibre d’ell per llegir. Escrivia en català, però depenent de a qui anava adreçada l’obra, també utilitzava l’àrab i el llatí.

Resultat d'imatges de ramon llullUn personatge i una personalitat avançada al seu temps, per alguns el gran creador català tant anomenat com desconegut en tota la seva dimensió. La seva obra estava orientada cap a la creació d’un sistema incontestable que pogués descobrir la veritat de la religió cristiana als infidels –musulmans, jueus i gentils–, l’Ars o Art Lul·liana, i suposa un progrés significatiu en la retòrica, la ciència o l’ensenyament. Una obra o producció intel·lectual comparable amb un immens edifici fet amb tota la unitat, la precisió, la intel·ligència i la llum com si es fos una gran catedral gòtica.
La seva celebritat ha donat nom a una fundació, una universitat, diversos instituts de recerca i d’educació secundària. Fins i tot dona nom a un premi literari. La figura i el pensament lul·lià han tingut multitud de seguidors al llarg dels segles, i des de ben aviat la seva obra va ésser traduïda a nombroses llengües.

L’Any Llull ha estat una molt bona oportunitat per conèixer un dels catalans més destacats de l’Edat Mitjana i de la història. Amb aquesta avinentesa s’han publicat nous estudis literaris, diverses reedicions de la seva obra i fet diferents actes.

Algunes novetats editorials de i sobre  Ramon Llull:

ci_llullRamón Llull, el mejor libro del mundo / Fernando Domínguez Reboiras. Arpa, 2016. Demaneu la reserva d’aquest document.
Ramon Llull. Essencial / Pere Villalba. Libros de Vanguardia, 2016.
Ramon Llull: passió i reflexió / Jordi Puigdomènech. Documenta Balear, 2016.
La máquina de pensar: Ramon Llull y el ars combinatoria. Diputació de Barcelona, 2016.
Contes i exemples / Ramon Llull. Ensiola, 2015‎. Demaneu la reserva d’aquest document.
Vida del maestro Ramon / Ramon Llull. Pre-textos, Barcino, 2015. Demaneu la reserva d’aquest document.

Webs d’interès:

Web de l’Any Llull
Centre de Documentació Ramon Llull
Base de Dades Ramon Llull
Articles sobre Ramon Llull a Traces
Ramon Llull a lletrA
Ramon Llull a l’Enciclopèdia Catalana
Ramon Llull a la Viquipèdia
Estudis sobre Ramon Llull al Google Llibres
Documental Phantasticus. El cant de Ramon, TVC, 2008
Itinerari Ramon Llull a Mallorca

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.