Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Novetat, Poesia

Homenatge a Javier Carnicer

1 desembre 2015 Sense Comentaris

En una lija del estuche podemos leer: “Rayada la canción del nuevo día, no desaparecen los fantasmas, tampoco los vampiros con la luz. Ni las palabras nos hacen invisibles, ni la música siquiera”. En fin, ya me gustaría ser invisible, pero amigos como Eduard Sanahuja […] se empeñan en sacarme a la luz. Más que un poeta invisible sería más bien un poeta escondido, silencioso, recóndito.

Això contestava Javier Carnicer (Osca, 1956 – Barcelona, 2015) a Joaquín Piqueras ara fa sis anys, en una entrevista publicada al número 16 de la revista Ágora. Piqueras li havia preguntat si es considerava un poeta “invisible”, tal com l’havia descrit Eduard Sanahuja al pròleg d’Estuche de lijas (2008).

En Javier Carnicer […] és un poeta invisible en el sentit que ha passat els trenta anys que fa que viu entre nosaltres escrivint molt, component cançons, impulsant grups de rock, però sempre fora dels circuits literaris, poètics i musicals establerts. Trenta anys són tota una vida i, per això, també en Carnicer és un poeta nostre.”

Tant des del vessant musical (liderant Carnicería Carnicer, Manicomio Romántico, Soledad Anónima o amb el treball amb Justo BagüesteLijas, 2009, i Polar, 2012–) com des de l’estrictament poètic (La sombra del obituario vista por su huésped, 1982; i Estuche de lijas, 2012), Javier Carnicer va exercir una notable influència en músics i poetes aragonesos i barcelonins. Entenia el poema com una eina aspra -paper de vidre- que serveix per polir la matèria més dura: la realitat. Però ell ho explicava millor:

 

 

Javier Carnicer va morir a Barcelona el passat mes d’agost. Aquest desembre rebrà un homenatge a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, impulsat, entre altres, per amics i poetes com Eduard Sanahuja, Jordi Virallonga i José Antonio Arcediano.

L’acte és títula “A l’ombra de Javier Carnicer”, i esperem que  sigui una bona ocasió per recordar-lo, si ja el coneixíeu, o per descobrir-lo, si és el cas que també per a vosaltres es tractava d’un poeta invisible.

 

A L’OMBRA DE JAVIER CARNICER

Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda. Sala d’actes

10 de desembre, 19h

 

Obres de Javier Carnicer a Biblioteques de Barcelona:

Caja de lijas  = Capsa d’escacs.  Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 2008

Lijas. [Madrid]: La Ecléctica madrileña, 2008 [CD]. Amb Justo Bagüeste.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.