Inici » Autor del mes, Destacat, Poesia

Autor del mes:Wislawa Szymborska

25 novembre 2010 Sense Comentaris

Escriptora polonesa i premi Nobel, Wislawa Szymborska nascuda el 1923, és considerada una de les veus més originals de la poesia contemporània del seu país. Va néixer a un poblet de la província de Poznan, però és va traslladar, juntament amb la seva família, el 1931, a Cracòvia, lloc al que sempre ha estat lligada. El seu primer llibre publicat va ser Busco la palabra (1945), però no va començar  a aconseguir reconeixement literari fins l’aparició, el 1952, del seu poemari Por eso vivimos, que va ser seguit de Preguntas planteadas a una misma (1954), ambdós en la línia historicista pròpia del realisme socialista imperant en aquell moment i fruit de la seva admiració pel poeta rus Vladimir Maiakovski, així com del refús als horrors de la ocupació nazi a Polònia.

L’obra de Wislawa Szymborska està considerada com una lírica impregnada de dubte metòdic amb clares intencions ètiques, a l’estil del poeta espanyol Antonio Machado. Dóna la casualitat que també com ell, se serveix de versos curts, estrofes clàssiques i lèxic comú, i amb aquests elements aconsegueix transmetre més força. A l’autora polaca se l’ha emparentat també, bàsicament per proximitat geogràfica, generacional i per qualitat, amb escriptors com Herbert o Czeslaw Milosz, del que és gran admiradora.

Una altra de les característiques de la seva obra és la facultat per a desvelar l’insòlit a través dels fets i els fenòmens aparentment més insignificants i quotidians. En realitat, la seva visió de la societat és pessimista i amarga, de manera que els individus disposen tan sols de la lucidesa i la ironia per fer front a les seves doloroses relacions amb el medi que els determina.

Tots els trets que acaben definint l’obra d’aquesta autora queden filtrats per una     escriptura subtil, intimista i clarivident, en aparença senzilla que situa a Wislawa Szymborska entre les poetes més rellevants de la segona meitat del segle XX i principis del XXI.

 

Què tenim de Wislawa Szymborska i la seva poesia a la biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda:

Aquí. Madrid: Bartleby, cop. 2009.

Instante. Tarragona: Igitur, 2005.

El Gran número, Fin y principio y otros poemas. Madrid: Hiperión, 1998.

Lecturas no obligatorias: prosas. Barcelona : Alfabia, 2009.

Paisaje con grano de arena. Barcelona: Círculo de lectores, 1997.

Poesía no completa. México: Fondo de Cultura Económica, 2002.

Vista amb un gra de sorra: antologia poètica. Barcelona: Columna, 1997.

Aquí podeu veure un vídeo sobre l’autora:

Sobre Wislawa Szymborska

Enllaços a pàgines web que parlen de Wislawa Szymborska:

Poemes de Wislawa Szymborska

Entrevista a Wislawa Szymborska

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.