Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Gènere negre, Novel·la barcelonina, Novetat

La Biblioteca El Carmel – Juan Marsé recomana: Joc brut, de Manuel de Pedrolo

30 octubre 2015 Sense Comentaris

manuel-de-pedrolo-600x310Joc brut / Manuel de Pedrolo.- Barcelona: Edicions 62, 2006.

Manuel de Pedrolo (1918-1990) va cultivar pràcticament tots els gèneres en la seva enorme obra. Un dels gèneres on va mostrar més domini va ser la novel·la negra. Pedrolo beu dels clàssics nord-americans (alguns dels quals va traduir per la mítica col·lecció La cua de palla que també va dirigir). Les seves novel·les ho tenen tot, personatges que no és que siguin dolents però que per pura supervivència han de passar-se a l’altra banda de la llei, de manera fatal i inevitable. Això és que li passa al protagonista Xavier, que es queda completament subjugat per Juna, una dona fatal com manen els cànons de la novel·la negra, una dona que com una sirena el dominarà i el controlarà. Un petit clàssic de Pedrolo que no ha deixat de reeditar-se des de la seva primera publicació que data del 1975, una obra que no ha envellit tot i els seus 40 anys.

kg-black-and-white-photography-leg-

Portada de la primera edició

Portada de la primera edició

Si no hagués estat per les seves cames, no hauria passat res. O potser sí. Però hauria passat a algú altre. Jo ho hauria llegit al diari.

S’havia assegut al banc de davant la parada de l’autobús i, amb una cama sobre l’altra, s’espolsava una sabata on devia haver-li entrat una mica de sorra de l’avinguda. Mai no havia vist unes cames tan meravelloses. Ni uns genolls tan bonics.

Després, quan va aixecar-se, vaig comprovar que no m’havia equivocat. Duia una faldilla curta, més aviat cenyida, i el cos era digne de les extremitats que mostrava tan generosament. El ventre era llis, d’adolescent, i això posava més de relleu les anques arrodonides que, després de perllongar unes cuixes que s’endevinaven llargues i nervioses, morien en una cintura breu. Més amunt, les sines inflaven la brusa blanca que contrastava amb el seu rostre bru, il·luminat per uns ulls immensos i maliciosos.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.