Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

Ruta literària “La via làctia”. Etapa 5: Mercat d’Hostafrancs

4 setembre 2015 Sense Comentaris

Etapa 5. Mercat Hostafrancs

I acabem la ruta al Mercat d’Hostafrancs.

[Pàg. 65]: La tieta Eulàlia era una gran lectora. Tenia tot un pany de paret de la seva habitació plena de llibres, molts del temps de quan estudiava i d’altres de moderns, que comprava a la papereria Cabot, de la carretera de Sants, i a la parada de llibres de segona mà que hi havia davant del mercat d’ Hostafrancs. La lectura era la seva gran passió. Anés on anés sempre portava un llibre a les mans. Llegia a casa, a la feina, al tramvia, a la cua de racionament. Quan llegia s’evadia d’aquest món i navegava entre paisatges i vides de ficció. Afirmava, però, que la literatura era més real que la vida de cada dia i que hi havia personatges de novel·la que tenien més entitat i consistència que moltes persones d’aquest món, que es feien la il·lusió d’estar vives però que no n’estaven més que una planta o un animal de quatre potes.

[Pàg. 106]: Els comerciants, també, s’hi van posar d’esquena. Si els primers temps el grup de la terrassa de la bugadera anava a comprar a les botigues de carrer: pasta, oli, sal, cafè, sucre, fruita i verdura, aviat dos components de la casa van agafar el costum d’anar a comprar al mercat d’ Hostafrancs i a una botiga Santiveri de productes dietètics que hi havia a la carretera, al costat de la farmàcia de Can Masclans. Ara ni la fama de bons pagadors, cosa important a l’època, en que molta gent comprava de fiat, els servia com a pal·liatiu. (…)

 

MERCAT D’HOSTAFRANCS: El Mercat d’ Hostafrancs és un mercat municipal, obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias, que va ser inaugurat l’any 1888 i ha sofert diverses reformes. En els terrenys que avui ocupa el mercat hi havia hagut una bòvila.

Té una estructura de ferro amb tancament perimetral d’obra vista. La nau la formen tres cossos, un de central més gran i dos de laterals petits i de menor alçada.

A la part superior de la façana hi ha uns plafons de ferro amb petites obertures que permeten el pas de l’aire. A la part mitja de la façana el cos central hi té una estructura de ferro en forma d’arquets amb vidre a l’interior.

 

Fonts:

-Els mercats de Barcelona. Danielle Provansal. Barcelona: Ajuntament de Barcelona. 1992.

-http://www.mercathostafrancs.com/Mercat.php

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.