Inici » Autor del mes, Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Al gener… Francesc Parcerisas

13 gener 2015 Sense Comentaris

Aprofitem la incorporació al nostre fons dels Seixanta-un poemes que Francesc Parcerisas ha publicat recentment a Quaderns Crema per dedicar-li l’espai “Autor del mes” del nostre Versòdrom, i animar-vos així a començar l’any llegint o revisitant la seva obra.

Nascut a Begues el 1944, Francesc Parcerisas és membre destacat de l’anomenada “generació dels 70”, que ell mateix ha titllat de “generació del fracàs”, la primera en no patir la guerra i la primera en “estrenar” llengua, tot i fer-ho de manera autodidacta:

En català mai a la història no havíem estat tants, ni tan desvalguts. […] O sigui que no només hem fet l’amor i no la guerra, sinó que hem fet, també, la llengua. Hem viscut, en mig segle, el passat i el futur. I potser per això representem el fracàs: no tenim present. Mai no hem pogut viure el present.

S’ha dit que la seva trajectòria poètica ha evolucionat del realisme crític dels primers llibres (Vint poemes civils, 1967, Homes que es banyen, 1970 –premi Carles Riba 1966– i Discurs sobre les matèries terrestres, 1972) fins a una “poesia d’actitud moral davant la quotidianitat” en els poemaris com L’edat d’or (1983, premi de la Crítica i de literatura catalana de la Generalitat de Catalunya 1984), Focs d’octubre (1992, premi Ciutat de Barcelona 1992), Natura morta amb nens (2000),  i Dos dies més al sud (2006), que han fet de Francesc Parcerisas un dels representants més rellevants de l’anomenada poesia de l’experiència.

A més de la seva obra poètica, Parcerisas ha estat molt actiu en altres camps del món literari. Va ser professor del departament de Traducció i d’Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona, i president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.  Entre 1998 i 2004 va dirigir la Institució de les Lletres Catalanes.

Com a traductor li devem textos, entre altres, de  Rimbaud, Seamus Heaney, T. S. Eliot, Doris Lessing, Dylan Thomas i Cesare Pavese. La traducció d’Un esborrany de XXX Cantos d’Ezra Pound li valgué els premis Ciutat de Barcelona i Cavall-Verd de traducció de 2001.

També és autor de L’objecte immediat (1991), que aplega treballs  de crítica literària, i del dietari La primavera a Pequin.

 

“Parcerisas excel·leix, entre altres qüestions, a revelar-nos un món –un món essencialment íntim, perquè aquesta és una poesia de reflexió moral, sempre compartible– per mitjà d’uns referents que, amb una vivor commovedora, amb una gran qualitat de detall, concreta molt bé en el poema. En la poesia d’aquest autor, sobretot d’ençà del tantes vegades esmentat L’edat d’or, els objectes despullen les intencions i els afectes dels homes i de les dones. Els despullen o els precipiten, els subratllen, els fan universals, i tot plegat ho fan amb una delicada llum d’evocació.”

Jordi Llavina, El Punt/Avui, 28 de novembre de 2014

 

Poesia de Francesc Parcerisas a Biblioteques de Barcelona:

·      Dos dies més de sud. Barcelona: Quaderns Crema, 2006

·      L’edat d’or. Barcelona: Quaderns Crema, cop. 1983

·      Focs d’octubre. Barcelona: Quaderns Crema, 1992

·      Natura morta amb nens. Barcelona: Quaderns Crema, 2000

·      Seixanta-un poemes. Barcelona: Quaderns Crema, 2014

·      Triomf del present: obra poètica 1965-1983. Barcelona: Columna, 1991

I també:

·      “La generació dels setanta”. Caràcters, n. 29 (octubre 2004).

·      L’objecte immediat. Barcelona: Curial, 1991

·      La primavera a Pequin: un dietari. Barcelona: Quaderns Crema, 2013

 

L’autor a Internet:

 

·      “Francesc Parcerisas” a: LletrA: la literatura catalana a Internet [en línia].

·      “Francesc Parcerisas” a: AELC: la literatura catalana a Internet [en línia].

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.