Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, General, Novetat, Poesia

Adéu a Xavier Sabater

25 març 2014 Sense Comentaris

Xavier Sabater

Encara que amb retard, volem aprofitar aquesta secció per recordar al poeta i promotor cultural barceloní Xavier Sabater, que ens va deixar el passat dijous 6 de març, víctima d’un infart cerebral.

No fa gaire us parlàvem en aquest bloc de les relacions entre la poesia i la tecnologia, i molt especialment del que es coneix com a “polipoesia”: ho fèiem seguint el fil d’un article de Xavier Sabater, segurament la persona que més en sabia del tema a casa nostra. Amb Xavier Theros va fundar el 1987 Poliphonetica Dinámica, el primer grup de polipoesia de la península. Més tard va fundar  amb Rafael Metlikovez la PAPA (Associació de Performers i Poetes Associats), entitat que any rere any organitza el Festival de Poesia de Barcelona. Des del 2004 dirigia la Cyberpoem. També va ser editor de La Cloaca (1976-1980) i Sedicions (1991-1998).

D’ell escrivia fa poc David Castillo:

El Xavier, però, va ser d’un altre tarannà: va lluitar sol, va descobrir infinitat d’escriptors –alguns de tan notables com Roberto Bolaño–, va crear mil capçaleres, una escola de poesia, festivals que van omplir les barriades on els convocava, però mai es va presentar a premis, no va perdre ni un minut a la universitat, no va guanyar res, no va rebre cap subvenció a projectes personals, ni va publicar a editorials comercials. Underground? No ho sé, no cal posar-li etiquetes. Cap associació el va reclamar, ni cap polític va dir ni mitja frase. Sabater era d’una altra lliga: era un gat de carrer, com els que surten per internet als vídeos, on Gonzalo Marcuzzi Iglesias [..] va filmar els seus poemes fonètics, experimentals, la seva crítica i sàtira al sistema, a la manera de pensar, a la incomoditat de viure dins els marges de la normalitat i l’anormalitat.

Trobareu el text complet de David Castillo a El Punt Avui del passat 14 de març.

Us deixem amb una de les nombroses actuacions de Xavier Sabater portant la paraula dalt de l’escenari: en aquesta ocasió, al Kabaret Obert de La Papa, a Barcelona, el 25 de gener de l’any passat:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.