Inici » Autor del mes, Biblioteca Montbau - Albert Pérez Baró, Destacat, General, Gènere negre, Novetat, Novetats bibliogràfiques

Autor del mes: Dennis Lehane

8 maig 2013 Sense Comentaris

Fa poques setmanes, el món va quedar commocionat amb les terribles imatges que els mitjans de comunicació oferien de l’atemptat a la marató de Boston.  Els aconteixements posteriors que van culminar amb la detenció del presumpte culpable ens van deixar encara més atònits.  Als darrers anys, molts lectors hem conegut la ciutat on ha passat aquesta tragèdia a través de les novel•les negres de Dennis Lehane, escriptor que es va fer popular desprès de l’’exit de les adaptacions cinematogràfiques de  Mystic River (Clint Eastwood, 2003) i Shutter Island (Martin Scorsese, 2010).
Procedent de Dorchester, un dels barris conflictius de la ciutat,  Lehane va debutar amb Un trago antes de la guerra, on va introduir a Patrick Kenzie i Angela Gennaro, una parella de detectius. Després d’un parèntesi de dotze anys, els va ressuscitar a  La última causa perdida (Moonlight Mile en el seu títol original, extret d’una cançó dels Rollings Stones dels quals l’autor és un rendit admirador).
Temps abans, l’autor havia aconseguit la consegració internaciones amb els mencionats best-sellers Mystic River i Shutter Island i rebut el favor de la crítica amb Cualquier otro dia, llibre ambientat als conflictes desencadenats arran de la vaga de policies de Boston de 1919.
Sense sortir d’aquest espai bostonià, Lehane ens trasllada a  Vivir de noche, la seva darrera novel·la, a la dècada dels anys trenta i de la llei seca, quan la ciutat era repleta de malfactofs, gàngsters, dones fatals i policies corruptes. L’acció de la novel·la  gira entorn la vida de  Joe Coughlin, fill d’un eminent capità de la policia de la ciutat,  que es veurà e obligat a fugir expulsat pels gàngsters locals per instal•lar-se a Florida.
L’autor assegurava fa poc a la premsa que “a la gent li fascinen els gàngsters perquè representen el capitalisme al nu. Els gàngsters roben, igual que els bancs i les corporacions, però ho fan sense amagar-se, sense hipocresia”. I afegia que ja estava escrivint la continuació de la novel•la, que forma part d’una trilogia amb la qual Lehane retratarà l’Amèrica del Nord dels anys 30, una època que li fascina perquè va estar marcada per La Llei Seca, que segons l’autor va provocar l’auge de la màfia, va accelerar el moviment d’alliberament femení i ens va donar el jazz.
Vivir de noche ha obtingut una excel•lent rebuda: ha estat escollida com un dels títols més destacats del 2012 (per Publisher’s Weekly) i ha estat nominada a millor novel•la del 2013 per importants crítics literaris. La seva adaptació cinematogràfica és més que probable.

 

Dennis Lehane a Biblioteques de Barcelona

Article de Dennis Lehane al Diari El País, arran el tràgic atemptat de Boston

Butlletí TINTA NEGRA, amb les darreres adquiscions de gènere negre de la Biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró, on podeu trobar “Vivir de noche”, darrera novel•la de Dennis Lehane.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.