Inici » Destacat, Novetat, Poesia

Recordem a… Jorge Guillén

17 gener 2013 2.058 views Sense Comentaris

Aquest any se celebren els 120 anys del naixement de…

Jorge Guillén

Jorge Guillén Álvarez (Valladolid, 18 de gener 1893 – Màlaga, 6 de febrer de 1984) va ser un poeta, crític i catedràtic de literatura espanyol pertanyent a la Generación del 27, esdevenint el màxim exponent de la “poesia pura” del grup, i per això mateix considerat el principal deixeble de Juan Ramón Jiménez.

Després d’estudiar les primeres lletres a Valladolid, es trasllada a la Residencia de Estudiantes per estudiar Filosofia i Lletres a Madrid; carrera que finalitzarà a la universitat de Granada. Durant els anys d’estudi, realitza diversos viatges per Europa, aprenent idiomes. En un d’aquests viatges coneixerà a la seva dona, Germaine Cahen, amb la que mantindrà una intensa correspondència amorosa durant quinze anys. Un cop graduat, succeeix al seu gran amic i poeta Pedro Salinas com lector a La Sorbona de París entre 1919 i 1923; es doctorarà a Oxford i aconseguirà les càtedres de literatura de les universitats de Múrcia i de Sevilla.

Comença a escriure i publica la seva poesia, agrupada a Cántico, entre 1919 i 1928 a la “Revista de Occidente” i col·labora  com a crític a revistes com “España“, “La Pluma” o “Índice“. És la seva una poesia optimista, d’exaltació de l’existència i preocupada per assolir la màxima precisió, mostrant-se un mot depurat i desproveït de l’ornamentació supèrflua.

Durant la Guerra Civil Guillén és detingut, empresonat i inhabilitat, per la qual cosa es veu forçat a marxar a l’exili en 1938. S’exilia als EUA, exercint de professor de literatura durant els següents vint anys a Harvard i d’altres universitats de la costa est. A finals dels anys cinquanta s’instal·la a Itàlia, i publica Clamor en tres parts entre 1957 i 1963, així com Homenaje (1967).

Un cop mort en Franco, torna a Espanya i s’instal·la a Màlaga un cop jubilat el 1975. Serà reconegut amb el Premio Cervantes de 1976, nomenat acadèmic d’honor de la Real Academia i li serà atorgat el títol de Fill predilecte d’Andalusia en 1983. Moria a Màlaga l’any següent als 89 anys.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.