Inici » Destacat, Novetat, Poesia

Recordem a… Jorge Guillén

17 gener 2013 Sense Comentaris

Aquest any se celebren els 120 anys del naixement de…

Jorge Guillén

Jorge Guillén Álvarez (Valladolid, 18 de gener 1893 – Màlaga, 6 de febrer de 1984) va ser un poeta, crític i catedràtic de literatura espanyol pertanyent a la Generación del 27, esdevenint el màxim exponent de la “poesia pura” del grup, i per això mateix considerat el principal deixeble de Juan Ramón Jiménez.

Després d’estudiar les primeres lletres a Valladolid, es trasllada a la Residencia de Estudiantes per estudiar Filosofia i Lletres a Madrid; carrera que finalitzarà a la universitat de Granada. Durant els anys d’estudi, realitza diversos viatges per Europa, aprenent idiomes. En un d’aquests viatges coneixerà a la seva dona, Germaine Cahen, amb la que mantindrà una intensa correspondència amorosa durant quinze anys. Un cop graduat, succeeix al seu gran amic i poeta Pedro Salinas com lector a La Sorbona de París entre 1919 i 1923; es doctorarà a Oxford i aconseguirà les càtedres de literatura de les universitats de Múrcia i de Sevilla.

Comença a escriure i publica la seva poesia, agrupada a Cántico, entre 1919 i 1928 a la “Revista de Occidente” i col·labora  com a crític a revistes com “España“, “La Pluma” o “Índice“. És la seva una poesia optimista, d’exaltació de l’existència i preocupada per assolir la màxima precisió, mostrant-se un mot depurat i desproveït de l’ornamentació supèrflua.

Durant la Guerra Civil Guillén és detingut, empresonat i inhabilitat, per la qual cosa es veu forçat a marxar a l’exili en 1938. S’exilia als EUA, exercint de professor de literatura durant els següents vint anys a Harvard i d’altres universitats de la costa est. A finals dels anys cinquanta s’instal·la a Itàlia, i publica Clamor en tres parts entre 1957 i 1963, així com Homenaje (1967).

Un cop mort en Franco, torna a Espanya i s’instal·la a Màlaga un cop jubilat el 1975. Serà reconegut amb el Premio Cervantes de 1976, nomenat acadèmic d’honor de la Real Academia i li serà atorgat el títol de Fill predilecte d’Andalusia en 1983. Moria a Màlaga l’any següent als 89 anys.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.