El lector opina
Vida i Mort del Barcelonins / Joan Sacs. Barcelona : Selecta,1970
Joan Sacs (Barcelona 1878 – 1948), pseudònim de Feliu Elies i Bracons va ser un home polièdric, pintor, caricaturista, crític d’art, professor d’història de l’art a l’Escola del Treball i a l’Escola de Bibliotecàries de Barcelona.
Les seves caricatures les signava amb un altre pseudònim, APA, i la resta d’escrits amb el nom ja citat de Joan Sacs.
Ser un home tant polifacètic el va duu a col·laborar en revistes com Cu-Cut, Papitu, l’Esquella de la Torratxa, Revista Nova, Vell i Nou, Revista de Catalunya, En Patufet i Virolet, també va participar en el diari La Publicitat i el setmanari Mirador.
Va escriure ben bé 10 llibres d’art i una obra inconclusa i voluminosa amb el títol: El llibre català il·lustrat des de 1775 a 1939. Amb aquest antecedents ja podem imaginar que avui comentem el llibre d’un home singular i que en seu moment va tenir força popularitat a la ciutat de Barcelona.
El llibre que ens ocupa és un aplec de contes i ja el títol no ens enganya la vida i la morts dels barcelonins i com no, de barcelonines, perquè de contes on la protagonista és dona, també n’hi ha. En aquest recull de contes trobem un seguit de personatges que Joan Sacs els fa barcelonins però que ben bé podríem ser a arreu, però com el títol assenyala, ens mostra la vida i sobretot la mort o fins i tot hi ha qui esquiva la mort, com la senyora visitada per Jesucrist i que Ella el fa fora de casa; però tots viuen o moren d’una manera inesperada. Joan Sacs, amb un llenguatge aparentment senzill en aquest llibre demostra tenir molt de domini de la pròpia llengua per la riquesa de vocabulari que hi aboca i amb un català que qui subscriu, enyora.
El recull de contes inserits dins Vida i Mort del Barcelonins és considerat un dels llibres humorístics – i servidora afegiria – humor negre, del llibre català.
Sílvia Fortuny
Deixa el teu comentari!