Cesare Pavese al Versòdrom
Aquest mes de febrer destaquem al Versòdrom poètic de la biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda un dels més importants autors de la literatura italiana del S.XX: Cesare Pavese.
Nascut a Sant Stefano Belbo el 1908 i mort a Torí el 1950, va ser poeta, narrador, assagista i traductor.
Va estudiar Lletres a la Universitat de Torí i es va graduar amb una tesi sobre W. Whitman. Pavese va contribuir a la difusió dels novel·listes nord-americans a Itàlia amb les seves traduccions de Melville, Dos Passos, Faulkner o Joyce i amb els seus assajos sobre literatura angloamericana, tot creant el mite d’Amèrica, un país lliure i jove, en contrast amb el seu propi.
Crescut a la Itàlia feixista i madurat sota l’empenta de la resistència democràtica, Cesare Pavese va transitar el neorealisme i l’existencialisme però sense arribar a identificar-se amb cap d’aquests dos moviments.
Malgrat no pertànyer declaradament a moviments antifeixistes organitzats, el 1935 va ser condemnat a tres anys de desterrament a Calàbria. Indultat el 1936, va tornar a Torí i treballà activament a l’editorial Einaudi. La seva vida pública i literària està estretament vinculada amb la seva activitat a Einaudi, que va tenir llavors un paper de primer ordre en l’elaboració d’una cultura moderna i progressista. En la postguerra, el seu treball d’organització cultural i la seva activitat de narrador el van convertir en una figura rellevant del món intel·lectual italià. El 1950 va obtenir el Premi Strega per la trilogia El bell estiu, un dels més prestigiosos premis literaris. A l’agost d’aquest mateix any es va suïcidar.
Va iniciar la seva obra d’escriptor amb la publicació del poemari Treballar cansa (1936), obra innovadora que va proposar una alternativa oposada a l’hermetisme imperant en la poesia lírica italiana d’aquells anys i va preparar el terreny a les noves i diferents poètiques que proliferaren en aquest país després de la segona postguerra.
Amb aquest llibre va aportar a la lírica el poema-narració, una poesia “clara, simple i objectiva” de caràcter polèmic i en contra dels recursos retòrics i formals de la mètrica i la rima tradicionals. La gran innovació del poeta consistia en la demostració que l’experimentació de la poesia contemporània no podia detenir-se en les formes de la lírica pura. L’obra de Pavese és un exemple anti-hermètic, de concreció realista, de una clara dicció dels personatges, assumptes, situacions de la societat, que queda marcada per la fidelitat a temes dominants que es repeteixen al llarg de tota la seva producció: l’adolescència, el record, el viatge i el retorn, la dona o la terra.
Pavese inunda la seva obra de reflexions sobre la solitud, però també sobre la família, el sexe, l’amor i, sobretot, la mort.
A L’ofici de viure, el diari que havia anat escribint des de 1935 i que és reflex del sentit més tràgic de l’existència que sempre va acompanyar l’autor, es llegeix en una anotació de 1950, dies abans d’acabar amb la seva vida als 41 anys “cal tenir humilitat, no pas orgull. Tot això fa fàstic. Prou paraules. Un gest. No escriuré més.”
Vendrá la muerte y tendrá tus ojos- esta muerte que nos acompaña de la mañana a la noche, insomne, sorda, como un viejo remordimiento o un vicio absurdo. Tus ojos serán una palabra vana, un grito acallado, un silencio. Así los ves cada mañana cuando te inclinas sola ante el espejo. !Oh querida esperanza, también nosotrosa aquel día sabremos que eres la vida y eres la nada! La muerte tiene una mirada para todos. Vendrá la muerte y tendrá tus ojos. Será como abandonar un vicio, como ver que emerge de nuevo un rostro muerto en el espejo, como escuchar un labio cerrado. Descenderemos al remolino, mudos.Poesías completas. Madrid: Visor, 2010
Obres de l’autor a Biblioteques de Barcelona:
Poesia:
- Lavorare stanca. Torino: Einaudi, 1973. P837 Pav
- Poesías completas. Madrid: Visor, 2000. P837 Pav
- Vindrà la mort i tindrà els teus ulls. Barcelona: Edicions 62, 1991. P837 Pav
Novel·la:
- Antes de que cante el gallo. Valencia: Pre-textos, 2013. N Pav
- El bell estiu. Barcelona: Proa, 2000. N Pav
- El camarada. Barcelona: Lumen, 2009. N Pav
- Camino de sangre. Barcelona: Lumen, 2010. N Pav
- Los cuentos. Barcelona: Lumen, 2010. N Pav
- El diable als turons. Barcelona: Proa, 2000. N Pav
- Diálogos con Leucó. Barcelona: Tusquets, 2001. N Pav
- Entre mujeres solas. Barcelona: Lumen, 2008. N Pav
- Fira d’agost i altres contes. Barcelona: Edicions 62, 1988. N Pav
- La luna y las hogueras. Barcelona: Pre-textos, 2002. N Pav
- La platja. Barcelona: Columna, 1990. N Pav
Assaig:
Deixa el teu comentari!