Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, General, Novetat, Poesia

Poesia beat

18 juny 2015 Sense Comentaris

Us presentem “Poesia beat“, una nova guia temàtica de la secció de poesia de la Biblioteca Mercè Rodoreda, que tot just acabem de preparar i que podeu trobar en línia o a la biblioteca, acompanyant una exposició de llibres de Ginsberg, Kerouac, Corso, Ferlinghetti… on també hi trobareu Beat attitude, l’antologia de dones poetes de la generació beat que ha publicat recentment l’editorial Bartleby.

La poesia beat va sorgir a la dècada de 1940, tant a la ciutat de Nova York com a la costa oest, tot i que San Francisco esdevindria el cor del moviment a principis dels anys 50. El final de la Segona Guerra Mundial va portar a poetes com Allen Ginsberg, Gary Snyder, Lawrence Ferlinghetti i Gregory Corso a qüestionar-se la política i la cultura oficials. Se’ls coneixeria com a “Generació Beat”: un grup d’escriptors interessats en moure consciències i desafiar l’escriptura convencional, i que estaven estretament relacionats  amb els poetes del moviment “Renaixement de San Francisco”, com ara Kenneth Rexroth i Robert Duncan.

La lluita contra el conformisme i la tradició literària va ser central en la seva obra. Alguns d’ells van experimentar amb drogues al·lucinògenes tot intentant assolir un nivell més elevat de consciència, mentre que altres ho provaren amb la meditació i les religions orientals. Especialment important per molts dels poetes beat fou el budisme.  Snyder i Ginsberg van estudiar intensament aquesta religió i és present en bona part del seu treball.

He vist les millors ments de la meva generació destruïts per la bogeria, famolencs, histèrics, nus,  

arrossegant-se de matinada pels carrers dels negres cercant una colèrica punxada,

hipsters de testa angelical consumint-se per la vella connexió celestial amb l’estelada dinamo de la maquinària de la nit…

 Allen Ginsberg, Udol.

 

El primer llibre de Ginsberg, Udol i altres poemes, es considera sovint representatiu de la generació. El 1956 va ser publicat per l’editorial City Lights, de Ferlinghetti, fet pel qual aquest seria acusat d’obscenitat i portat a judici. En un cas que tindria molt de ressò, el jutge va dictaminar que Udol no era obscè, però va posar en el focus d’atenció mediàtica a Ginsberg i els seus companys.

A més de la publicació de la sèrie Pocket Poets, Ferlinghetti també va fundar la llegendària llibreria City Lights  de San Francisco. Encara avui en funcionament, és una important fita de la història de Generació Beat. Molts carrers dels voltants han estat rebatejats amb noms de poetes beat, en record de la seva contribució a la vida cultural de la ciutat.

La nòmina de poetes beat inclou Diane di Prima, Neal Cassady, Anne Waldman, i Michael McClure. Tot i que William S. Burroughs i Jack Kerouac són sovint recordats per obres de ficció com El dinar nu i A la carretera, respectivament, també van escriure poesia i eren membres molt destacats del grup. Sembla que fou Kerouac qui va encunyar el terme “Generació Beat” per descriure l’estat d’indigència en què es trobaven ell i els seus companys durant els anys de la postguerra. [Font: poets.org]

..

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.