Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Etapes, Itineraris literaris

La Felicitat: Etapa 10. Primera part

9 gener 2010 Sense Comentaris

El Pla de la Boqueria és l’espai delimitat pels carrers de la Boqueria, de l’Hospital i Sant Pau, anomenat també cap de Creus o plaça de l’Ós.

Aquesta zona ja és denominada bocateria en un document de 1217, perquè era el punt de venda de la carn de boc. En tancar-se el recinte emmurallat a la banda de la Rambla a la segona meitat del segle XIII es construí la porta de la Boqueria i aquest espai es consolida com a zona de mercat, funció que es mantingué fins el segle XVIII. Fou el lloc de pes de la palla, mercat de venda dec arni de fruita i verdura; aquí es reunien a primera hora del matí els treballadors, emblanquinadors, paletes, mossos de corda o camàlic, per ser contractats pels capatassos.

El projecte d’alineació i formació d’un passeig saló a la Rambla, dut a terme parcialment, comportà l’enderroc de la porta de la Boqueria el 1777 i la modificació progressiva de l’ús i l’activitat del pla.

La voluntat de convertir la Rambla en passeig força el trasllat de les taules amb tendals el 1802. Després de successius trasllats, s’instal·laven definitivament al mercat de Sant Josep, construït sobre el desaparegut convent dels carmelitans descalços.

El Pla de la Boqueria continuà essent un enclavament fortament caracteritzat i amb un paisatge definit per la font, inaugurada el 1830, la Casa Bruno Quadras – reformada per Josep Vilaseca i Casanovas el 1883-i el paviment ceràmic de Joan Miró, realitzat el 1976

Fonts: Enciclopèdia de Barcelona vol 3.Directors: Ramon Alberch i Fugueras i Jesús Giralt i Radigales. Enciclopedia catalana 2006.
El Raval un espai al marge. Ferran Aisa, Mei Vidal. Editorial Base, 2006.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.