Inici » Autor del mes, Destacat, General, Gènere negre

Autor de mes: Raúl Argemí

14 novembre 2012 Sense Comentaris

Raúl Argemí (La Plata, 1946) és l’autor de set novel·les, gairebé totes de gènere negre, guardonades amb diversos premis literaris.

Va començar la seva trajectòria dedicant-se a les arts escèniques, fent d’actor, dramaturg i director de teatre. A principis de la dècada dels 70, va participar a la lluita armada argentina.  L’any 1974 fou empresonat per la dictadura militar.  No va ser alliberat fins la caiguda del règim, el 1984. Dels deu anys de captiveri, dos els va passar tancat als sinistres pavellons de la mort.

Durant la seva estada a la presó, es va formar com a escriptor. Un cop alliberat, va col·laborar amb diferents diaris –entre ells, Le Monde Diplomatique-.

Durant un temps, va dirigir  la secció cultural de la revista Claves.  Va deixar el càrrec abans de començar a treballar com a redactor en una petita ciutat de la Patagonia argentina. Al 1997, va publicar El gordo, el francés y el ratón Pérez.  Certs personatges notables de la regió es van donar per al·ludits en el relat gens afalagador que la novel·la fa de la societat de Río Negro i Argemí va ser acomiadat de la feina.

L’any 2000, Argemí va deixar la seva Argentina natal i es va traslladar a  la Península Ibèrica, primerament a Alacant i posteriorment a Barcelona. A l’estat espanyol, la seva trajectòria literària agafa embranzida i publica amb assiduïtat les seves novel·les.

De la seva producció més recent destaca Penúltimo nombre de guerra (Premi Dashiell Hammett 2005), Siempre la misma música (premi Tigre Juan 2005) y Retrato de familia con muerta (premi L’H Confidencial 2008). Aquest 2012, Argemí ha publicat El Ángel de Ringo Bonavena. La narrativa d’Argemí es planteja els motius del crim, de la violència i les raons que porten els individus a la marginalitat, amb el passat i el present d’Argentina com a teló de fons. Sovint l’autor recorre a la Patagonia com a lloc mític.  A més a més, Argemí ha col·laborat en les antologies Negra y Criminal (Zoela, 2003) i Matar en Barcelona (Alpha Decay, 2009).

El passat 7 de novembre, Raul Argemí va visitar la biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró per assistir a una sessió oberta del club de lectura llatinoamericana. La novel·la que els participants del  club van llegir i comentar va ser Siempre la misma música. Al fil dels comentaris de l’escriptor, els lectors van captar noves formes d’entendre el llibre, en una trobada realment amena i distesa.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.