Inici » Autor del mes, Destacat, Novetat, Teatre

L’autor del mes… Samuel Beckett

24 octubre 2012 Sense Comentaris

Samuel Barclay Beckett (Foxrock, Dublín 1906 – París, França 1989) era fill de família acomodada i protestant. Va ingressar al Trinity College de Dublín, on va obtenir la llicenciatura i el doctorat en llengües romàniques. Va treballar com a professor a París, on va conèixer al seu compatriota James Joyce, del qual va ser traductor i amic.

El 1930 va tornar a Dublín i va treballar com a lector de francès de la universitat. Més tard, va viatjar per França, Alemanya i Itàlia. El 1933 es va publicar la seva primera antologia de relats i va començar a col•laborar amb revistes, tant amb les seves pròpies creacions com amb crítiques literàries, per les que va aconseguir gran reconeixement i va fomentar les bases d’una consciència generacional entre autors irlandesos.

El 1937 es va establir definitivament a París. El 1942, i després d’haver-se adherit a la Resistència, va establir-se al sud de França, tot fugint de la Gestapo. Allà va escriure la seva novel•la Watt, que va ser publicada anys més tard.

Finalitzada la guerra, va tornar a Dublín i es va dedicar de ple a l’escriptura: va acabar la trilogia novel•lística Molloy, Malone mor i L’innommable i va escriure teatre. La representació de Tot esperant Godot al teatre “Babylone” de París va significar un gran èxit de crítica i públic, tot i que no immediat, que li va obrir les portes de la fama.

A partir dels anys 60, a més de mantenir l’èxit teatral amb  obres com Fi de partida o Oh, els bons dies, va col•laborar amb la cadena de TV BBC i amb programes de ràdio.

Al setembre de 1967, Beckett, va signar un manifest de protesta contra Franco a Le Monde amb motiu de l’empresonament a Espanya del dramaturg Fernando Arrabal.

El 1969 li va ser concedit el Premi Nobel de Literatura.

Se’l considera un dels representants més destacats de l’experimentalisme literari del segle XX. La seva ruptura amb les tècniques tradicionals dramàtiques i la nova estètica que proposava l’acostaven al romanès Eugene Ionesco i a l’etiqueta del “teatre de l’absurd”: un teatre estàtic, sense elements formals, sense acció ni trucs escènics, amb decorats nus, de caràcter simbòlic, personatges esquemàtics i diàlegs tot just esbossats.

El teatre de Beckett adquireix tons existencialistes, en la seva exploració de la solitud i la insignificància i el desemparament de l’existència humana i en la dràstica reducció de l’argument i els personatges a la seva mínima expressió, reforçada per una prosa, austera i disciplinada, encara que plena d’un humor corrosiu.

Tot esperant Godot és una metàfora de l’esperança inútil”. Manuel Vázquez Montalbán

Tot esperant Godot (1953) està considerada l’obra mestra de Samuel Beckett. Dos rodamóns, Vladimir i Estragón, esperen, un dia després d’un altre, a un tal Godot. Durant l’espera dialoguen interminablement sobre múltiples qüestions sense que passi res de res.

 

Tot esperant Godot, proposta escènica de petit format de l’obra de Samuel Beckett. A càrrec de Pau Gómez i Josep Miquel Muñoz. Producció: Maleïdes Flors. A la Biblioteca Horta Can Mariner dilluns 29 d’octubre a les 19.00h

Comentari de Tot esperant Godot al Club de lectura de teatre; dijous 15 de novembre a les 19h

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.