Inici » Autor del mes, Destacat, Novetat, Teatre

L’autor del mes… Harold Pinter

26 setembre 2012 Sense Comentaris

Harold Pinter (Londres, 1930-2008), poeta, guionista, actor, director teatral, però sobretot, dramaturg,  era de família de classe obrera d’origen jueu. Sempre va admetre que els atacs nazis sobre Londres a la Segona Guerra Mundial,  el van marcar profundament: va ser evacuat de Londres a Cornualla durant un any per evitar els bombardejos aeris alemanys; així, sent molt jove, ja es va enfrontar a la “intensitat a vida o mort de l’experiència diària”. Les lectures de Franz Kafka i Ernest Hemingway són una influència important en aquest període.

Va fer classes d’interpretació dramàtica en diferents escoles britàniques i va treballar com a actor de repertori en companyies teatrals, tot i que també va fer alguns papers en obres seves o d’altres a la ràdio i la TV i va participar en algunes pel•lícules, fet que es va repetir en els darrers anys de la seva vida.

 

“(…) RUTH: Em penso que sortiré a airejar-me una mica.

TEDDY: Airejar-te? (Pausa) Què vols dir?

RUTH (alçant-se): Només un volt.

TEDDY: En aquestes hores de la nit? Però si… acabem d’arribar. Hem d’anar al llit.

RUTH: Em ve de gust que em toqui l’aire.

TEDDY: Però jo me’n vaig al llit.

RUTH: Molt bé.

TEDDY: Però, què faré jo? (Pausa)

Només em faltaria l’aire, ara! Quina necessitat en tens, de l’aire?

RUTH: Em ve de gust, simplement.”

Tornar a casa. [Tarragona]: Arola, 2007.

Es va casar l’any 1956 amb l’actriu Vivien Merchant, que va protagonitzar moltes de les obres del seu marit, destacant  Tornar a casa ( The homecomming) on va fer el paper de Ruth. Van mantenir, però, un matrimoni turbulent, sobretot per les relacions clandestines d’ell amb d’altres dones i van acabar divorciant-se al 1977, en un judici molt mediàtic. Merchant va morir alcoholitzada dos anys més tard. Pinter es va tornar a casar amb l’escriptora i aristòcrata Antonia Fraser. Pinter va traslladar part de la història de les seves experiències matrimonials i extra-matrimonials a  la seva obra Traició (Betrayal).

“(…) La comprensió és tan rara, tan bonica.

RICHARD: Et penses que és agradable de saber que la teva esposa t’és infidel dues o tres vegades a la setmana, amb una gran regularitat?

SARAH: Richard…

RICHARD: És insuportable. Ha esdevingut insuportable. Ja no estic disposat a suportar-ho.

L’amant. Barcelona: Edicions 62, 2005.

És autor de 29 obres teatrals, 15 esquetxos dramàtics, més de 20 guions per a televisió i cinema, una novel•la, proses de ficció i d’assaig.

Pinter es reconeixia influenciat per Samuel Beckett, sobretot en les seves primeres obres; van ser amics i sovint van intercanviar els esborranys que escrivien. Des de finals dels seixanta i fins a principis del vuitanta, va escriure obres que dramatitzaven aspectes de la memòria. A partir dels vuitanta, les seves obres tenien tendència a ser més breus i amb un clar contingut polític, criticant l’opressió, la tortura i altres violacions dels drets humans. Ell afirmava que les seves primeres obres presentaven “metàfores” sobre el poder i la manca de poder, i les darreres presentaven “realitats” del poder i l’abús.

Entre altres premis, el 2005 va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura.

Trobareu les obres de Pinter a les biblioteques de Barcelona

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.