Inici » Destacat, General, Gènere negre, Novetat

La biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró recomana…The Wire, 10 anys després

12 setembre 2012 Sense Comentaris

The Wire, la sèrie creada per David Simon, compleix 10 anys des que es va començar a emetre l’any 2002 a través de les ones de l’HBO. Amb motiu d’aquest aniversari, alguns dels personatges han protagonitzat un vídeo musical que repassa la trajectòria de la sèrie.
Si encara no heu vist The Wire, aquesta efemèride és l’excusa perfecta per descobrir uns grans actors i actrius difícils d’oblidar, cinc temporades impecables i un relat fascinant d’hores i hores de cinema en estat pur.

The Wire transcorre a Baltimore,  Maryland (EUA). És tracta d’una sèrie de gènere proper al policíac, centrada especialment en la descripció de totes les esferes que es vinculen al narcotràfic a la ciutat. Diem proper al gènere policíac perquè The Wire és l’antítesi del típic relat deductiu que tantes vegades hem vist a la televisió.

L’acció s’esmicola a poc a poc, els policies treballen en silenci, els testimonis no parlen, els acusats no s’enfonsen de seguida, els jutges són incompetents, la burocràcia esgota, els micròfons amagats no funcionen, no existeixen els herois que troben amb facilitat els culpables. En definitiva, a The Wire, com a la vida mateixa, els bons no son sempre tan bons i alguns dolents, la situació dels quals se’ns explica i detalla en tota la seva cruesa, son potser més dignes que els bons.

A mesura que avança la sèrie, el relat que havia començat amb la descripció del narcotràfic es va enriquint amb diferents trames i personatges i va posant en dubte els pilars que conformen la vida a qualsevol ciutat:  se’ns parla de  política, s’analitza el paper de la premsa, es conviu amb els problemes de l’educació… . D’aquesta manera, es crea un immens fresc crític de més de seixanta hores de televisió.

Per a Simon, creador i guionista de la sèrie, The Wire no està centrada únicament en els personatges o en els fets que descriu. Per a l’autor, la gran protagonista és la mateixa ciutat i com es viu en occident en aquest nou mil•leni.

10 anys desprès de l’inici de la sèrie de TV, la dosi de realitat que proporciona The Wire no ha perdut la seva vigència, ans el contrari, es revela més necessària que mai, atès el temps d’injustícia que ens ha tocat viure.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.