Inici » Destacat, Novetat, Poesia

Recordem a… e.e. cummings

6 setembre 2012 Sense Comentaris

Aquest any se celebren els 50 anys de la mort d’e.e. cummings.

 

Edward Estlin Cummings

(Cambridge, Massachusetts, EUA, 14 d’octubre del 1894 – North Conway, New Hampshire, EUA, 3 de setembre de 1962)

Va ser un pintor i poeta dels més experimentals i originals del segle XX. Va néixer a Cambridge i va estudiar a la Universitat de Harvard.

Durant la Primera Guerra Mundial va ser conductor d’ambulàncies a França, i va ser estar 3 mesos detingut en un camp de concentració militar per una falsa acusació; experiència que farà servir com a base al seu llibre autobiogràfic L’habitació enorme (1922), un al·legat antiautoritari igual que EIMI (1933), diari del seu viatge a la Unió Soviètica a partir del qual tendiria políticament cap a la dreta.

Després de la guerra va estudiar arts a París i es dedicà a la pintura i la poesia, vivint a cavall entre França i els EUA durant els anys vint i trenta, fins a establir-se definitivament a Nova York.

Des dels vuit anys Cummings escribia poesia. El seu primer poemari, Tulipans i Xemeneies va aparèixer el 1923, i més tard publica Poemes XLI (1925), que li atorgarien fama com a poeta d’avantguarda. Aquest va ser l’inici d’una llarga producció poètica amb llibres com: VV (1931), No Thanks (1935) 95 poems (1958) –pel que rebria el premi Bollingen– i Collected poems (1960).

El seu estil es caracteritzà pel seu inconformisme tipogràfic (del que ni tan sols el seu nom queda lliure), les seves distorsions sintàctiques, la seva puntuació inusual, els seus neologismes i el fet d’emprar lliurement els temps del jazz i l’argot. Encara que en un primer moment el contingut emocional de la seva poesia sembli cínic, bàsicament és tradicional, líric i gairebé romàntic.

Cummings també conreà altres gèneres: la novel·la a L’habitació enorme, el teatre a HIM (1927); CIOPW (1931) llibre de dibuixos i pintures; i: sis anticonferències (1953) aplega les seves xerrades a Harvard;  la poesia eròtica a Xaipe (1950), i fins i tot el conte i els relats infantils.

Més informació sobre e.e. cummings:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.