Inici » Destacat, Etapes, General, Itineraris literaris, Novetat

Itineraris brossians I

16 març 2013 Sense Comentaris

Començem una nova ruta literària a la que anomenarem Itineraris brossians. Aquesta ruta està basada en el llibre que porta aquest mateix títol, coeditat per la Fundació Joan Brossa i l’Ajuntament de Barcelona l’any 2006 i que podeu trobar a la Biblioteca.

Aquest llibre és com una guia a través dels carrers i parcs de Barcelona buscant rastres de l’autor, de dels temps fundacionals de Dau al Set , a la Plaça Molina, fins al monument al llibre de la Gran Via de les Corts. Començarem primer per explicar una mica qui era Joan Brossa.

Joan Brossa i Cuervo (Barcelona 19 de gener de 1919 – 30 de desembre de 1998) fou un poeta, dramaturg i artista plàstic català sense distinció de gèneres (literari, visual, escènic, instal•lacions, poemes objecte, poemes corporis…). És el poeta avantguardista català més important de la segona meitat del segle XX.

La seva creativitat va abastar totes les facetes de l’art: la poesia en sentit estricte, la prosa, el guió de cinema, el teatre, la música, el llibret d’òpera, el cabaret, les arts parateatrals, la màgia, el circ i la plàstica en diversos formats. Sempre va tenir una àmplia i interdisciplinària visió de la cultura, de les arts i de l’espectacle i així ho expressa en la seva obra, sovint satírica, punyent, irònica, crítica, a vegades irreverent, però, al mateix temps, lúdica. Pel que fa a la llengua catalana, la seva fidelitat és absoluta.

L’obra de Brossa és d’unes proporcions gegantines i en part encara és inèdita: més de cent llibres de poesia literària, més de setanta volums de poesia visual que ultrapassen els mil tres-cents poemes, unes tres-centes cinquanta peces teatrals de tot gènere i format, uns cent vint-i-cinc poemes objecte, uns seixanta cartells, una cinquantena d’instal•lacions permanents o efímeres, una trentena de poemes urbans o corporis… La seva prosa, de creació o circumstancial, està parcialment recollida en quatre volums.

Ha estat traduït a l’espanyol, al francès, a l’anglès, a l’alemany, a l’italià, al portuguès, al polonès, al neerlandès, al txec, a l’hongarès, al serbocroat, al suec, al japonès, al rus i a l’esperanto. Els seus poemes corporis han arribat, entre d’altres, als carrers de Barcelona, a diversos llocs del Principat, a Andorra la Vella, a Palma de Mallorca, a Frankfurt del Main i a L’Havana.

Dos anys després de la mort del poeta es constituí la Fundació Joan Brossa per custodiar, classificar i divulgar el seu monumental llegat. Tanmateix, degut a dificultats econòmiques per a gestionar-lo adequadament, el gener de 2012 la Fundació Joan Brossa diposità al MACBA aquest llegat, que comprèn de més de 60.000 ítems, dels quals uns 7.000 volums i uns 40.000 documents.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.