Inici » Destacat, Novetat, Teatre

La Biblioteca Horta-Can Mariner recomana… Memorias, de Tennessee Williams

25 juliol 2012 Sense Comentaris

La Biblioteca Horta-Can Mariner recomana... Memorias, de Tennessee WilliamsThomas Lanier Williams, conegut amb el nom artístic de Tennessee Williams va néixer a Columbus, Mississipí, l’any1911. Va ser novel•lista i un dels dramaturgs més importants i rellevants del segle XX.

Va obtenir dues vegades el Premi Pulitzer: l’any 1947 per Un tramvia anomenat desig (A streetcar named desire) i l’any 1954 per La gata damunt la teulada de zinc calenta (A cat on a hot tin roof). Ja a la dècada dels seixanta i després d’uns anys d’apogeu de la seva obra dramàtica, representada arreu del món, Tennessee Williams va haver d’enfrontar-se a dures crítiques que l’acusaven d’haver empobrit i banalitzat el seu teatre.

Va morir l’any 1983 a Nova York, a l’habitació de l’Hotel Elysee on residia, ofegat per la tapa d’un pot de pastilles.

A mitjans de la dècada dels 70, quan Tennessee Williams ja era una celebritat, la publicació de les seves Memòries va provocar un gran escàndol: la sinceritat amb la que l’autor parlava de la seva vida amorosa homosexual i la seva tendència al consum d’alcohol i drogues van provocar fortes crítiques de la societat més puritana de l’època.

Es tracta d’una obra, l’única, que Tennessee Williams va escriure per encàrrec i, com ell mateix va admetre, per diners.

“Quiero reconocer ante mis lectores que emprendí estas memorias por razones mercenarias. Constituyen el primer trabajo literario que acometo a cambio de un beneficio material. Pero también deseo manifestarles que, apenas iniciadas, olvidé el aspecto económico para sumirme con creciente afición en esta nueva modalidad de escritura, en este acto de desnudarme sin reservas”. Williams, Tennessee. Memorias. Barcelona: Bruguera, 2008.

El relat de les seves memòries segueix el traçat cronològic de la seva vida però posant l’accent en tot allò que li resulta més plaent i, de vegades, més provocador. Així, sabem de la seva infància a Mississipí i adolescència a Saint Louis, amb una mare possessiva i neuròtica; de la seva por a la bogeria, degut a l’impacte que li va provocar la malaltia mental de la seva germana, que va acabar sent internada en un manicomi; dels temors de la seva sexualitat que el feia sentir diferent; de les seves tendències depressives que el van acompanyar fins al final dels seus dies…

Recorda també els seus primers èxits com a dramaturg, com ara l’estrena d’El zoo de cristal” (The glass menagerie) que va ser la primera de les seves obres en esdevenir un gran èxit; sabem de la seva amistat, sobretot, amb gent del món de Hollywood (gran part de la seva popularitat es devia a les adaptacions cinematogràfiques de les seves obres, realitzades per grans directors com Elia Kazan,  Richard Brooks o Joseph L. Mankiewicz.) i amb d’altres escriptors; despulla la seva relació sentimental amb Frank Merlo que va durar fins a la mort d’aquest…

En aquestes memòries no hi ha teories sobre dramatúrgia ni grans plantejaments intel·lectuals, però sí hi ha un acostament sense embuts a la personalitat voluble d’un escriptor que va deixar personatges inoblidables per a l’escena mundial, com la Blanche Du Bois d’Un tramvia anomenat desig:

“… yo he dependido siempre de la bondad de los extraños”.

Trobareu les obres de Tennesee Williams a les Biblioteques de Barcelona

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.