Inici » General, Gènere negre, Novetat

La biblioteca de Montbau recomana… La Barcelona de Méndez

11 juliol 2012 Sense Comentaris

Si passeu l’estiu a Barcelona, amb temps per llegir i passejar, us convidem a descobrir la ciutat d’una manera diferent, amb una mirada potser nostàlgica, però carregada de significats. Una Barcelona desconeguda, aquella que recorre Ricardo Méndez, el famós inspector creat al 1983 per Francisco González Ledesma.

La biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró (Barcelona) i la biblioteca La Bòbila (l’Hospitalet de Llobregat) aprofiten aquest espai per presentar-vos un nou recurs entorn la sèrie policíaca  protagonitzada per l’inspector Ricardo Méndez. Es tracta del bloc que ambdues biblioteques han posat en marxa, “La Barcelona de Méndez” on es proposa un recorregut pels carrers de la mà del vell policia, un passeig ple de records d’aquella ciutat popular que se’ns escapa de les mans a cop de disseny i parc temàtic turístic.

L’objectiu d’aquest recurs és reunir localitzacions de la ciutat (bars i restaurants, carrers i places, cinemes i teatres, llocs i monuments) mencionats en els llibres de la sèrie Méndez, per tal d’oferir un periple literari diferent. A més dels emplaçaments, que poden trobar-se en un plànol (Google Maps), també apareixen fotografies de diferents indrets de la ciutat i cançons relacionades. Deia l’escriptor barceloní que “molts crítics literaris m’atribueixen que sóc nostàlgic de la Barcelona d’abans. És cert, encara que no dic que la ciutat hagi empitjorat. Trobo a faltar l’esperit de lluita popular, de patiment d’aquella Barcelona”.

La biblioteca La Bòbila, creadora d’altres recursos relacionats amb el gènere negre i policíac, manté des del gener de 2008 el bloc Francisco González Ledesma: dossier de premsa, que recull articles, entrevistes de ràdio i televisió, i altres informacions aparegudes sobre l’autor.

El nostre autor va néixer al Poble Sec de Barcelona al 1927. Fill de republicans, la seva família va patir greus dificultats durant la postguerra. Als 21 anys, va guanyar el Premi Internacional de Novel•la amb Sombras Viejas. L’obra va ser censurada pel règim franquista i no es va publicar.

En el període que va de 1947 a 1966 es vincula a la editorial Bruguera. Utilitzant el pseudònim Silver Kane va escriure centenars de novel•les de l’oest, ciència ficció i d’intriga. Durant aquesta època, Ledesma va arribar a escriure entre tres i cinc novel•les al mes. També va redactar guions de còmics. Es va graduar en dret i periodisme i va arribar a ser redactor cap al diari La Vanguardia.

Al 1966 va ser un dels dotze fundadors del Grup Democràtic de Periodistes, associació clandestina que defensava la llibertat de premsa durant els darrers anys del règim franquista. Al 1983, ja consolidada la democràcia a Espanya, publica Expediente Barcelona, novel•la on apareix per primera vegada l’inspector Méndez. Al 1984 va ser guardonat amb el Premi Planeta per Crónica sentimental en rojo.  És aquest el moment de la seva consagració definitiva.

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diferents i importants premis, com el Pepe Carvalho, el Mystére, el RBA de novel•la negra o el José Luis Sampedro, atorgat  a Getafe Negro, durant l’edició del passat 2011 i on es reconeix l’excel•lència i els valors humanistes de tota la seva trajectòria creadora.

La Barcelona negra de Méndez és el millor recurs contra el tedi estival. No us la perdeu!

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.