Inici » Autor del mes, Destacat, Novetat, Novetats bibliogràfiques, Teatre

L’autor del mes… Wajdi Mouawad

27 juny 2012 Sense Comentaris

Wajdi MouawadEntre els guardonats amb el Premi Internacional Terenci Moix 2012, que es lliurarà el proper 27 de setembre i que distingeix cada any a personatges de la literatura, el cinema i les arts escèniques, estarà l’autor, actor i director teatral canadenc-libanès Wajdi Mouawad. Aquests premis són concedits per un jurat format per trenta personalitats del món cultural, presidit per l’escriptora i germana de l’homenatjat, Ana Maria Moix.

Nascut al Líban l’any 1968, Wajdi Mouawad va passar allà la seva infantesa fins que va haver de marxar a França amb la seva família a conseqüència de la guerra civil del seu país d’origen. Posteriorment, l’any 1983, va haver d’emigrar al Quebec.

Allà es va diplomar a l’Escola Nacional d’Art Dramàtic del Canadà. Del 2000 al 2004 va dirigir el teatre de Quat’Sous a Mont-real, portant a escena obres de Sòfocles, Shakespeare, Pirandello, Txèkhov… Posteriorment va fundar dues companyies teatrals complementàries: Abé Carré Cé Carré, a Mont-real i Au Carré de l’Hypoténuse, a França, totes dues dedicades al teatre contemporani.

La seva feina es desenvolupa a cavall entre els dos països, Canadà i França. Des de l’any 2007 és director artístic del Centre Nacional de les Arts d’Ottawa (National Arts Centre (NAC)). L’any 2009 va ser l’artista associat del Festival de Teatre d’Avinyó i va rebre el Gran Premi de Teatre de l’Acadèmia francesa pel conjunt de la seva obra dramàtica.

És autor de més d’una dotzena d’obres teatrals, però el reconeixement i el prestigi, sobretot a casa nostra, li ha arribat de la mà de la tetralogia anomenada Le sang des promesses (La sang de les promeses), formada per Littoral (Litoral), Incendies (Incendis), Forêts (Boscos) i Ciels (Cels). En consonància amb la pròpia trajectòria vital de l’autor, el fil conductor de les quatre obres, qualificades com a tragèdies contemporànies, és el tema de l’exili, el desarrelament, l’herència, el que rebem i el que transmetem, la recerca dels origens…

Litoral es va estrenar al Temporada Alta 2010 i Incendis, ha triomfat al Romea aquesta temporada (protagonitzada per Clara Segura i Julio Manrique, dirigida per l’Oriol Broggi i produïda per La Perla 29); també va ser portada al cinema amb gran èxit (Incendies, dir. Denis Villeneuve. Canadà, 2010) i va ser nominada a l’Óscar com a millor pel•lícula estrangera del 2011.

Podreu trobar les obres Litoral i Incendios, editades per KRK, entre les novetats de llibres de teatre arribades a la Biblioteca Horta-Can Mariner. Consulteu la guia de novetats

SAWDA: Mis padres no me dicen nada. No me cuentan nada. Les pregunto:”¿Por qué hemos dejado el Sur?” Ellos me dicen: “Olvida. Para qué. No pienses más en ello. No hay Sur. No tiene importancia. Estamos vivos y comemos cada día. Eso es lo que cuenta”. Dicen: “Aquí la guerra no nos atrapará”. Respondo: “Nos atrapará. La tierra está herida por un lobo rojo que la devora”. Mis padres no cuentan nada. Yo les digo: “Me acuerdo, huimos en medio de la noche, unos hombres nos echaron de nuestra casa. La destruyeron”. Ellos me dicen: “Olvida”. Yo digo: “¿Por qué mi padre lloraba de rodillas delante de la casa en llamas? ¿Quién la quemó?” Me responden: “Todo eso no es verdad. Lo has soñado, Sawda, lo has soñado” (…). MOUAWAD, Wajdi. Incendios. KRK, 2011

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.