Inici » Barcelona Cinema, Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novetat

Barcelona cinema… TODO SOBRE MI MADRE (Pedro Almodóvar, 1999)

29 juny 2012 Sense Comentaris

Avui us parlem d’un gran clàssic ja del cinema filmat a la nostra ciutat: Todo sobre mi madre (1999),  aprofitant per a recomanar-vos els darrers dies de la retrospectiva “Desig i passions: Pedro Almodóvar” que té lloc a la Filmoteca i que finalitzarà el proper dimarts 3 de juliol!

L’acció a Todo sobre mi madre s’inicia a Madrid, però ben aviat es trasllada a Barcelona, amb una seqüència memorable que combina la música d’Isamel Lö Tajabone amb les imatges espectaculars de  l’arribada en tren i després en taxi a la ciutat. Veiem com Manuela (Cecilia Roth) observa la Sagrada Família des del taxi, les vistes al Palau de la Música des del pis de la prostituta transsexual Agrado (Antonia San Juan). L’art reflecteix  la vida i la vida, l’art en aquest vibrant homenatge a les dones, que captura unes imatges de gran bellesa estètica de la ciutat.

En la pel·lícula trobem profusió de referències i cites intertextuals agafades del teatre (la representació de Un tranvía llamado deseo de Tennessee Williams, amb l’actriu Huma Rojo, interpretada per Marisa Paredes, fent de Blanche DuBois), del cinema (amb les seqüències d’Eva al Desnudo), de l’arquitectura, la pintura i cites de la literatura (pròleg de Música per camaleons de Truman Capote)

En paraules d’Almodóvar “Todo sobre mi madre está dedicada a las actrices que han representado papeles de actrices en la gran pantalla, lo que constituye casi un género aparte en el cine” (a Fréderic Strauss, 2001. pàg, 163). D’altra banda, la perspectiva del film és la de “las familias multiformes fundadas en el afecto […] Si hay algo que caracterice el final del siglo XX es la ruptura de la familia tradiconal” (pàg 162).

El film, tot i mostrar la població marginal de prostitutes i travestis (tan familiar del cinema d’Almodóvar), ens presenta aquest món sense conflictes ni d’exclusió ni de lluites per l’espai, al contrari, se’ns mostren els elements del que s’ha anomenat el model Barcelona sense problemes: conjunció del llegat Gaudí i la mediterraneïtat, i una població immigrant que no pateix de conflictes urbans.

Amb Todo sobre mi madre Almodóvar va aconseguir un èxit i una repercussió internacional encara més grans dels que va obtenir amb el seu cinema a la dècada anterior. Va recollir l’Oscar a la millor pel·lícula de llengua no anglesa i multitud de premis més.

Localitzacions de la pel·lícula: La Sagrada Família; Palau de la Música; Hospital del Mar; Plaça del Duc de Medinaceli.

BIBLIOGRAFIA que trobareu a les biblioteques:

Almodóvar, Pedro: Todo sobre mi madre (El Deseo S.A., 1999)

Colmenero Salgado, Silvia. Todo sobre mi madre, Pedro Almodóvar. Barcelona [etc.] : Paidós, cop. 2001

Dalmau, Rafael; Galera, Albert. Ciudades del cine. Moià : Raima, cop. 2007

Strauss, Frédéric. Conversaciones con Pedro Almodóvar. Tres Cantos : Akal, cop. 2001

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.