Inici » Destacat, Escriptura creativa, General, Novetat

Lletres que naveguen II: Blocs literaris

15 juliol 2012 Sense Comentaris

Un bloc, blog o bitàcola és un lloc web periòdicament actualitzat que recopila cronològicament textos o articles d’un o diversos autors, apareixent primer el més recent, on l’autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que crea pertinent.

El nom bitàcola està basat en els quaderns de bitàcola, quaderns de viatge que s’utilitzaven en els vaixells per relatar el desenvolupament del viatge i que es guardaven a la bitàcola. Encara que el nom s’ha popularitzat en els últims anys arran de la seva utilització en diferents àmbits, el quadern de treball o bitàcola ha estat utilitzat des de sempre.

Els termes anglesos blog i weblog provenen de les paraules web i log (‘log’ en anglès = diari). El terme bitàcola, en referència als antics quaderns de bitàcola dels vaixells, s’utilitza preferentment quan l’autor escriu sobre la seva vida pròpia com si fos un diari, però publicat a la web (en línia).

El weblog és una publicació online d’històries publicades amb una periodicitat molt alta que són presentades en ordre cronològic invers, és a dir, l’últim que s’ha publicat és el primer que apareix a la pantalla. És molt freqüent que els weblogs disposin d’una llista d’enllaços a altres weblogs, a pàgines per ampliar informació, citar fonts o fer notar que es continua amb un tema que va començar altre weblog. També solen disposar d’un sistema de comentaris que permeten als lectors establir una conversa amb l’autor i entre ells sobre el publicat.

A què anomenem blog literari? aqui tenim un bon article publicat a El País

I aquí una història dels blogs en format slideshare.

Ara us oferim un llistat amb una petita selecció de blogs literaris d’aquí, d’allà i de més enllà:

Diari d’un llibre vell

el bloc de la BC

el Boomeran(g)

Books blog The Guardian

Miscelània de recull de blogs literaris:

top de blogs literatura

Bloc de lletres

The writer site Writing and Literary Blogs

Blogs de creació literària:

Cuadernos de creación literaria

Taller de creació literària

Fuenteteja creación literària

Blogs Aula de escritores

Laboratori de lletres blog

Top 100 Creative Writing Blogs

El taller literario blog para escritores

A què anomenem blog literari? aqui tenim un bon article publicat a El País

I aquí una història dels blogs en format slideshare.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.