Inici » Destacat, Gènere negre, Novetat, Novetats bibliogràfiques

La biblioteca de Montbau recomana… Márkaris & Kharitos

13 juny 2012 Un Comentari

Fa uns dies, la biblioteca El Carmel – Juan Marsé rescatava una guia de lectura, Alfabet de la literatura d’humor, recordant-nos que en temps complicats com els actuals, el somriure és necessari. En aquests dies replets de notícies dolentes i amb unes crucials eleccions a Grècia el proper diumenge,  des de la biblioteca Montbau – Albert Pérez Baró us convidem a descobrir la mirada sarcàstica, plena d’humor i d’intel•ligència de Kostas Kharitos, el comissari del departament d’homicidis d’Atenes, creat per Petros Márkaris. Una manera d’aproximar-se a les causes i als estralls d’aquesta crisi,  allunyada del tediós discurs de polítics i de premsa.

A la darrera edició del festival BCNegra, Petros Márkaris va ser guardonat amb el Premi Pepe Carvalho. Durant els dies del festival, explicava als periodistes que la seva obra era deutora dels llibres de Manuel Vázquez Montalbán, a qui admira profundament, i de qui va aprendre a barrejar la política amb la trama detectivesca. L’autor grec també va mostrar rotundament la seva preocupació sobre la situació a Grècia, assegurant que tot anava empitjorant dia rera dia i que a diferència d’altres moments històrics, ara s’estaven acabant les perspectives de futur per als grecs.

Márkaris va néixer a Turquia, en una família de pare armeni i mare d’origen grec. Durant la seva joventut, va estudiar economia a Grècia, Turquia, Alemanya i Àustria. Degut a la seva vocació per les lletres, aviat va deixar de banda les ciències econòmiques i es va centrar en estudiar la cultura alemanya,  va traduir  el Faust de Goethe i es va especialitzar en Bertolt Brech.  De fet, les novel•les protagonitzades per Kharitos són una representació crítica, que l’autor qualifica de brechtiana, de la societat actual.

Amb l’aigua fins al coll és el cinquè títol de la sèrie i el primer de l’anomenada Trilogia de la crisi. A Grècia ja s’ha publicat el segon títol. L’al•licient de la novel•la és l’actualitat del seu context. L’acció transcorre en una Atenes col•lapsada per les manifestacions en contra de les retallades, on treballadors i jubilats protesten per la precarietat de salaris, pensions i serveis socials.  A l’estiu del 2010, moment dels esdeveniments de la novel•la, Grècia és, com avui en dia,  un país malauradament enfonsat, espantat i deprimit.

El llibre comença amb el casament de la filla de Kharitos, Katerina, amb Fanis, el metge que va atendre el comissari d’un infart. Mitjançant la parella de jovençans, una advocada en atur que tot just acaba de doctorar-se  i un metge de la sanitat pública que pateix les retallades de sou, Márkaris fa una radiografia dels problemes de la classe mitjana grega en el context actual. Precisament és Fanis, qui a les primeres pàgines, recomana a Kharitos comprar-se un cotxe fabricat a Espanya (en substitució del ja mític Mirafiori del comissari) només per solidaritat entre els pobres.

En mig, doncs, d’un país sota l’estricte govern de la troika i de les lluites al carrer, Kharitos  investiga els assassinats  d’individus relacionats amb els bancs i el món dels diners, que comencen amb la decapitació d’un banquer jubilat. Els fets que envolten la investigació quedaran impregnats del penós dia a dia grec: manifestacions i retallades, retard en l’edat de jubilació, crèdits que no es poden pagar i suïcidis.

Márkaris ha explicat de manera exemplar com s’ha arribat a aquesta situació. Llegint les seves novel•les es pot seguir l’evolució de la Grècia de les darreres dècades. Novel•la rera novel•la, Kharitos observa amb estupefacció com coneguts, veïns i col•legues s’apunten sense contemplacions a la llista dels “nous rics”: comprant habitatges, xalets de luxe, cotxes esportius alemanys o japonesos i roba de marca. Alguns, pagant les factures mitjançant els beneficis de l’especulació immobiliària, d’altres, la majoria, a crèdit. Una situació on reconeixem a la perfecció l’Espanya d’abans del 2008.

Amb un ritme trepidant i amb uns immillorables diàlegs, Márkaris torna a fer, com és habitual a la seva obra, una crítica mordaç del seu país, dels polítics i  dels policies mediocres. Tot això abonat amb l’atractiu del seu personatge principal, el comissari Kharitos, que fins i tot sota l’ombra de la crisi, és tot sagacitat i tenacitat.

One Comment »

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.