Inici » Barcelona Cinema, Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novetat

Barcelona cinema… 14 D’ABRIL: MACIÀ CONTRA COMPANYS (Manuel Huerga, 2011)

25 maig 2012 Sense Comentaris

Avui us parlem de la pel·lícula 14’abril: Macià contra Companys, de Manuel Huerga. Es tracta d’un documental de ficció produït per Minoria Absoluta i Televisió de Catalunya. Dirigit per Manuel Huerga, escrit per Toni Soler (qui n’ha fet un llibre) i produït per Francesc Escribano. La seva estrena va tenir lloc al Festival de Cinema de San Sebastian (2011) i va obtenir el premi Gaudí a la millor pel·lícula per a televisió (2012).

Els fets històrics que explica el documental són l’agitada proclamació de la República del 14 d’abril de 1931 a Catalunya. Després de la sorpresa i l’esclat d’alegria als carrers per la victòria aclaparadora a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 d’ERC a Catalunya, partit que aglutinava republicans de totes les tendències i liderat per Francesc Macià i on també hi havia Lluís Companys, es posen de manifest les diferències del partit. Companys, empès per l’efervescència al carrer, surt al balcó de l’Ajuntament i proclama la República, sense que el seu líder, Francesc Macià, n’estigués al cas. La notícia corre ràpid i precipita la caiguda de la monarquia a Espanya. Poc després, Macià proclama la República Catalana des del balcó veí de la Diputació.

La pel·lícula reflecteix tot això i els dies següents en què el nou règim intenta consolidar-se enmig de les lluites de poder a ERC, els recels de l’exèrcit, la patronal i la CNT, i l’amenaça d’intervenció des de Madrid.

L’elenc d’actors és molt potent. Les veus de tots dos (Fermí Reixach com a Macià i Pere Ponce com a Companys) es barregen amb imatges reals d’arxiu (només unes quantes) i recreacions. Destaquen les intervencions de figures de l’època, com Francesc Cambó (Eduard Fernández), líder de la Lliga Regionalista («Macià era un cap de trons, i Companys, un oportunista», diu); l’escriptor Josep Pla (Marc Rodríguez); Eugènia Lamarca (Montserrat Carulla), esposa de Macià; Ventura Gassol (Jordi Puig Kai) i Joan Casanovas (Joan Massotkleiner), dirigents d’Estat Català, i Miguel Maura (Manuel Solo), ministre de la República.

L’acció és bàsicament interior, podem veure les sales nobles de l’Ajuntament i la Generalitat, els despatxos dels nous líders republicans… L’acció exterior té lloc principalment a la Plaça Sant Jaume i en alguns racons de la ciutat.

El format de recreació de fets històrics, és un fenomen que ha donat molt bons resultats a la televisió americana amb History Channel o a TV3 amb el programa Cronos.

Tornarem a parlar de pel·lícules que reprodueixen esdeveniments de la nostra història. Aquests dies amb la commemoració del Fets de maig de 1937, es reobre el debat de la divisió de les esquerres i les seves nefastes conseqüències,  així com el que podem treure’n de lliçó en moments tan efervescents com els actuals. Us recomanem també la visualització de la pel·lícula  Tierra y libertad (Ken Loach, 1995).

El director de 14 d’abril… és MANUEL HUERGA (Barcelona 1957), qui es donà a conèixer el 1975 fent cinema en súper 8 i audiovisuals experimentals.  Responsable de programes innovadors a TVC com Estoc de pop (1083-1985) i Arsenal (1985-87). Debuta en el cinema amb Antàrtida (1992), road movie juvenil. Però és amb el seu segon llargmetratge Salvador que aconsegueix l’èxit de taquilla i guanyar infinitat de premis, tot i que no té res a veure formalment amb el tipus d’obra experimental que li havia donat prestigi. Responsable de molts i diversos projectes: priromusicals, cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, director de BTV, posada en marxa de L’Hospitalet Televisió, organitzador del centre documental del CCCB, gales dels Goya, … També ha realitzat els documentals Un instante preciso (2008), Diari d’un astronauta (2009) i el documental Pepe & Rubianes (2011).

BIBLIOGRAFIA:

Huerga, Manuel (2011). 14 d’abril: Macià contra Companys

Soler, Toni. 14 d’abril : Macià contra Companys. Barcelona : Columna, 2011.

Aquí, l’enllaç de tv3 podeu visualitzar la pel·lícula en línia.

La web oficial de tv3 de la pel·lícula.

Aquí, la pàgina de facebook.

empès per l’efervescència al carrer

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.