Inici » Autor del mes, Destacat, Novetat, Teatre

Autor del mes: Jordi Galceran

2 maig 2012 Sense Comentaris

Autor del mes: Jordi GalceranJordi Galceran (Barcelona, 1964) va iniciar la seva vinculació al teatre com a actor aficionat en el Centre Moral i Cultural del Poble Nou. Després, va començar a escriure comèdies que van ser representades en circuits amateurs.

En la dècada dels 90 van arribar els premis: després d’haver escrit Surf (1990) i Fuita (1994), l’any 1995 va rebre per l’obra Dakota el Premi Ignasi Iglesias de l’Institut del Teatre i per Paraules Encadenades el XX Premi Born de Teatre, així com, més tard, el Premi Crítica Serra d’Or a la millor obra en llengua catalana. Ambdues obres també van rebre el Premi Butaca al millor text teatral.

Després van venir els musicals Paradís (2000) i Gaudí (2002) en els que va col•laborar amb Enric Miralles i Albert Guinovart.

Però sens dubte, l’obra amb la qual es va produir una onada de reconeixement a la seva feina i el va fer conegut pel gran públic és El mètode Grönholm. L’any 2003 el Teatre Nacional de Catalunya va programar, per primer cop, el Projecte T6, amb l’objectiu de donar veu a joves dramaturgs del panorama teatral contemporani català. En aquest projecte es va estrenar El mètode Grönholm, sota la direcció de Sergi Belbel. L’èxit va ser immediat i va estar en cartell durant quatre temporades. L’obra ha rebut premis com l’Ercilla de Teatre a la millor creació dramàtica (2004), Premi Max al millor autor teatral català (2005) i Premi Mayte al fet teatral més destacat (2005). S’ha traduït a diferents llengües, s’ha estrenat en ciutats europees i sud-americanes i continua triomfant arreu.

Posteriorment ha escrit Carnaval (2006) i Cancun (2008) i la que, de moment, és la seva darrera obra, Burundanga: el final de una banda, estrenada l’any passat a Madrid, i que es pot veure a Barcelona, prorrogada fins el 29 de maig, al Teatre Villarroel, dirigida pel director, autor i impulsor de la Sala Flyhard, Jordi Casanovas.

No només és autor, també és traductor i adaptador d’obres com Primera plana, de Ben Hecht, L’inspector, de Nikolai Gogol, El professional, de Dusan Kovacevic, entre d’altres. Recentment ha fet l’adaptació del musical El Rey León.

A més de la seva activitat teatral ha escrit quatre guions cinematogràfics: Dues dones, Cabell d’àngel i Gossos, per a la televisió i Frágiles del director Jaume Balagueró i ha col•laborat com a guionista en serials com Nissaga de poder i El cor de la ciutat.

Va ser membre del col•lectiu de narradors Germans Miranda.

Galceran… de l’escena a la pantalla: l’any 2003, la directora catalana Laura Mañá va portar al cinema una adaptació de l’obra Paraules encadenades (Palabras encadenadas); l’any 2005, el director argentí Marcelo Piñeyro va fer el mateix amb El mètode Grönholm (El método).

Galceran… de l’escena al “quadrilàter”: amb el text anomenat El crèdit, ha estat el guanyador del Primer Torneig de Dramatúrgia Catalana, organitzat dins deI Temporada Alta: Festival de tardor de Catalunya: Girona/Salt 2011.

Podeu trobar les obres d’aquest autor a les Biblioteques de Barcelona.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.