Inici » Destacat, General, Novetat, Poesia

Recordem a… Marià Villangómez

24 maig 2012 Sense Comentaris

Aquest any es celebren 10 anys de la mort de Marià Villangómez Llobet.

Marià Villangómez Llobet (Ciutat d’Eivissa, 10 de gener de 1913 – 12 de maig de 2002).

Va començar a escriure poemes a l’adolescència. L’any 1928 marxa cap a Barcelona on cursà estudis de Dret, tot i que no va arribar a exercir professionalment. El 1933 va començar a publicar els seus primers poemes en català en revistes i diaris, continuant fins l’inici de la Guerra Civil. Es va traslladar a València on va iniciar estudis de Lletres però va abandonar la carrera al ser destinat al front. Després de la guerra tornà a estudiar magisteri i va exercir com a mestre durant vint-i-cinc anys (a Cornellà i a Eivissa). El poble de Sant Miquel (Eivissa) li va servir d’inspiració per escriure gran part de la seva obra.

L’any 1943 reprèn la creació literària i publicà els seus primers poemaris Sonetos mediterráneos (1945), Terra i somni (1948), Elegies i paisatges (1949) i Els dies (1950). En aquests primers llibres la seva poesia s’identifica amb el paisatge i la gent de les illes Pitiüses. L’autor té diverses influències, se’l considera seguidor de Carles Riba, admirador dels poetes de la Generació del 27 i d’autors propers al post-simbolisme com Rimbaud o Mallarmé.

La seva obra poètica continua amb Els béns incompartibles (1954), Sonets de Balansat (1956, premi Cantonigròs 1955), o El cop a la terra (1962). En aquests títols tracta temes com el pas del temps i als fets quotidians que l’envolten. L’any 1963 publicà el seu darrer poemari Declarat amb el vent. A partir d’aquí es va dedicar a traduir poesia, des dels sonets de Shakespeare a poetes com Keats, Yeats, Hardy, Baudelaire… També és autor d’assaig, articles periodístics i diverses obres de teatre.

El conjunt de la seva poesia està recollida en tres volums publicats l’any 1986.

El 1989 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i al llarg de la seva vida va rebre altres distincions honorífiques i premis literaris com la Creu de Sant Jordi o el premi Crítica Serra d’Or d’obres completes (1987).

Més informació sobre Marià Villangómez:

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.