Inici » Activitats, Destacat, Novetat, Poesia

Cicle de poesia:De pensament, paraula i obra. Vinyet Panyella

17 abril 2012 Un Comentari

Aquest dijous 19 d’abril a les 20 hores a la sala d’actes de la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda continuarem amb el 19è  cicle de poesia “De Pensament, paraula i obra” amb la presència de la poetessa Vinyet Panyella. L’acte serà presentat per Eduard Sanahuja.

RECITAL DE VINYET PANYELLA

Vinyet Panyella i Balcells (Sitges, 1954), és llicenciada en filologia catalana per la Universitat de Barcelona i diplomada en Biblioteconomia. Ella mateixa es defineix com “dona d’arts i lletres, poeta i escriptora, curadora d’exposicions d’art”.

Ha estat directora de l’Arxiu Històric de Sitges, cap del Servei de Documentació, Biblioteca i Arxiu del Parlament de Catalunya i directora de la Biblioteca de Catalunya. Avui dia dirigeix el Consorci del Patrimoni de Sitges.

Ha publicat llibres infantils i la seva poesia ha estat traduïda a diferents llengües, com el castellà, anglès, francès, portuguès,  i rus. També ha publicat biografies, obres d’assaig, art, estudis literaris i temes d’història cultural dels segles XIX i XX. A més, manté des de 2006 el bloc literari i cultural Quadern de Terramar. També ha estat col·laboradora i comissària en diverses exposicions d’art i literatura; i col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació i revistes com l’Avui, Serra d’Or, Revista de Catalunya, Cartipàs, La Vanguardia i L’Avenç.

Panyella és autora de més d’una desena de llibres de poesia, entre els que destaquem, Memorial de platges (1992), premi Rosa Leveroni;  Jardí d’ambre (1997) guanyador del 33è premi Recull, Dins del cercle d’Orfeu (2004), Taller Cézanne, que va obtenir el II Premi Internacional de Poesia Màrius Sampere 2007, i el seu darrer poemari Sang presa (2011), pel qual ha rebut el premi Miquel de Palol de Poesia.

Properes sessions:

Dijous, 24 de maig de 2012, 20 h. Sala d’actes.

* Recital de José Corredor-Matheos.

Presentat per Jordi Virallonga.

Dijous, 14 de juny de 2012, 20 h. Sala d’actes.

* Recital d’Antoni Clapés.

Presentat per Eduard Sanahuja.

One Comment »

 • Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda said:

  Dins del cicle De pensament, paraula, i obra ens visità a la Biblioteca Guinardó–Mercè Rodoreda la poetessa sitgetana Vinyet Panyella en un acte conduït per l’Eduard Sanahuja.
  Autodefinida en paraules seves com a “poeta lenta, sense presses” però molt curosa amb les paraules, imatges i mètrica utilitzada, confessa un compromís íntim amb la llengua catalana com a eina d’expressió poètica durant tota la seva carrera. Eduard Sanahuja destacà que ja a l’inici de l’obra de la Vinyet Panyella es denota una veu poètica sòlida i marcada, un estil personal amb el qual ha arribat fins avui dia.
  Aquest estil –segons Sanahuja– és el d’una poesia marcadament paisatgística –però més aviat descriptiva d’un paisatge interior que no pas exterior–, emboirada, on els límits queden difuminats com a les natures mortes, en referència a la influència de la pintura (una de les grans passions de l’autora) a la seva obra.
  Un nodrit grup d’assistents vam repassar amb l’autora la seva trajectòria professional com a poeta il·lustrant-la amb algunes de les seves composicions; trajectòria que s’entrecreua sovint amb d’altres facetes de Vinyet Panyella com ara la d’investigadora, documentalista, biògrafa i comissària d’exposicions d’art.
  La primera experiència poètica de Vinyet Panyella aflora en l’adolescència, amb la descoberta dels clàssics catalans contemporanis com Joan Vinyoli i Salvat-Papasseit. Després d’un in-pass durant els anys vuitanta en els quals es dedica a la recerca i abandona l’escriptura, reprenent aquesta necessitat més endavant i decidint ser poeta.
  Especialment interessant fou la definició de “Poesia” feta per Vinyet Panyella arran d’una qüestió de l’Eduard Sanahuja. L’autora definí la Poesia com quelcom més enllà de la consolació, com una raó de ser. “La poesia és la vida en sí mateixa, la vida veritable on habita l’ésser. Fora d’ella jo no hi visc. Quan incorpores la poesia a la teva vida, s’estableix una osmosi que s’ha de saber conjugar, perquè és per a tota la vida”. La poesia és doncs una opció vital.
  En el recital que acompanyava la conversa, es repassaren composicions de diversos poemaris de Vinyet Panyella. Una poesia primerenca a Memorial de platges, composicions derivades dels viatges i experiències viscudes (Jardí d’ambre, Miralls de marbre, París-Viena), la vinculació a les arts plàstiques (Taller Cézanne, Aprenent a mirar, Exposició antològica, El mar que se m’enduu). I un emotiu comiat amb Sang pressa.
  Una altra vetllada poètica magnífica dins del cicle De Pensament, paraula i obra.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.