Inici » Destacat, Novetat, Novetats bibliogràfiques, Teatre

Pel Dia Mundial del Teatre, et recomanem…

28 març 2012 Sense Comentaris

Cada 27 de març se celebra el Dia Mundial del Teatre, creat el 1961 per l’Institut Internacional del Teatre (ITI), organisme associat a la UNESCO.

Per a la seva commemoració, s’organitzen diverses manifestacions teatrals arreu del món, entre elles la difusió del missatge internacional que tradicionalment redacta alguna personalitat del món del teatre a proposta de l’ITI i que aquest any ha estat fet per l’actor John Malkovich. 

En un moment en el que l’escena teatral catalana gaudeix de gran prestigi, en el que els actors i actrius, directors i directores, autors i autores treballen amb gran èxit aquí i arreu del món, en el que s’incrementa el nombre d’assistents als teatres, celebrem aquest Dia Mundial del Teatre recomanant-vos una lectura gairebé obligatòria sobre els darrers anys del teatre català, A l’ull de l’huracà: teatre català contemporani, escrit per Sharon G. Feldman i publicat per l’Avenç.  

Sharon G. Feldman, nascuda a Nova York, és catedràtica i cap del Departament d’Estudis Llatinoamericans i Peninsulars a la Universitat de Richmond (Virgínia), especialista en arts escèniques contemporànies i ha traduït textos dramàtics catalans d’autors com Sergi Belbel, Lluïsa Cunillé, Daniela Feixas, Josep Maria Benet i Jornet, entre altres. Actualment forma part del Grup de Recerca en Arts Escèniques de la Universitat Autònoma de Barcelona (GRAE). 

En el seu llibre A l’ull de l’huracà: teatre català contemporani,  que es va publicar inicialment als Estats Units pel 2009 i va ser Premi Serra d’Or 2010 de catalanística, ofereix una anàlisi del ressorgiment del teatre català des de la transició democràtica fins als darrers anys. 

L’interès de l’autora, com esmenta en el pròleg, és “posar de relleu una sèrie de dramaturgs i companyies que han demostrat la seva capacitat de superar les dificultats de sobreviure dins l’escena professional i la feina dels quals (…) ja ha mostrat indicis de fortalesa futura i fins i tot de transcendència”.  Així, en els diferents capítols del llibre, reben una atenció especial les companyies teatrals Els Joglars i la Fura dels Baus i els autors Josep M. Benet i Jornet, Sergi Belbel, Lluïsa Cunillé, Carles Batlle i Josep Pere Peyró. 

Podeu llegir una breu entrevista feta a l’autora la tardor passada amb motiu de la presentació del llibre:  http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2011/10/entrevista_sharon_feldman_75549.php

Si voleu saber més del teatre català contemporani, també us proposem: 

Nadal, Antoni. Estudis sobre el teatre català del segle XX. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2005

Pérez de Olaguer, Gonzalo. Els anys difícils del teatre català: memòria crítica. Tarragona: Arola, 2008 

 Rosselló, Ramon X. El teatre català del segle XX. Alzira: Bromera; [València]: Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, 2011

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.