Inici » Autor del mes, Destacat, Poesia

Autor del mes: Anna Akhmàtova (2ª part)

12 abril 2012 Sense Comentaris

Les convulsions que pateix Rússia en aquesta època colpiran el món  d’Anna Akhmàtova. El 1917 té lloc la Revolució Soviètica i tot seguit s’inicia la Guerra Civil. En 1918 termina el seu matrimoni amb Nikolai Gumiliov, que poc després serà arrestat i executat per conspirador. El seu germà Andrei es suïcidarà, així com el poeta Aleksandr Blok o Maiakovski; Bàbel, Pilniak i Narbut entre d’altres seran assassinats, i companys com Arthur Lourié, Olga Sudeikina o Marina Tsvetàieva emigraren cap a Occident. Tot això es reflectirà a la seva obra amb la publicació d’Anno Domini MCMXXI (1922), on hi tindran cabuda composicions d’aire patriòtic i s’adopta un registre més tràgic.

Anno Domini MCMXXI (1922) serà la darrera gran obra publicada per Anna Akhmàtova en gairebé quaranta anys, sent vedats els seus escrits.

L’arribada del stalinisme fa encara més dramàtica la situació de l’Anna Akhmàtova. Mal vista per la cúpula dirigent, intenten expulsar-la del Sindicat d’Escriptors tractant la seva obra com burgesa i trivial, el que l’empeny a sobreviure fent traduccions i assaigs literaris. El seu tercer marit, Nikolai Punin fou detingut i deportat al gulag, on morí. El mateix li va passar al seu gran amic Mandelshtam el 1938. El seu fill Lev va ser detingut diverses vegades d’ençà 1935, sent deportat a l’Àsia Central d’on no tornaria fins el 1956.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.