Inici » Barcelona Cinema, Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novetat

Barcelona cinema… Any de Gràcia (Ventura Pons, 2011)

16 març 2012 Sense Comentaris

Tenim en cartellera la nova pel·lícula del director barceloní Ventura Pons,  Any de Gràcia, que suposa el seu retorn a la comèdia després d’un seguit de pel·lícules de gènere dramàtic. La comicitat, la frescor i el positivisme que ens contagia el film deixen un regust dolç i la sensació d’haver passat una estona divertida, cosa d’agrair en l’època convulsa que vivim. Hi destaquen les interpretacions dels actors, i en especial la de la gran Rosa Maria Sardà, que arrossega espectadors en tot allò que faci i amb motius.

Ventura Pons és un director molt prolífic i gairebé totes les seves pel·lícules estan ambientades a la ciutat de Barcelona, de manera que són testimoni de diferents moments de la ciutat al llarg dels seus més de trenta anys de carrera. Els seus inicis teatrals es noten en l’estètica de gran part dels seus films i en les magnífiques interpretacions que aconsegueix dels seus actors. La primera pel·lícula és de 1978, Ocaña, retrat intermitent . El 1985 funda la seva pròpia productora, Els Films de la Rambla, que li permet la independència creativa. Primerament té gran èxit amb el sainet El vicari d’Olot (1981), La rossa del bar (1986), seguit de les comèdies Què t’hi jugues Mari Pili (1991), Aquesta nit o mai (1992)… on podem trobar tocs d’estètica almodovariana.  El 1994 amb El Perquè de tot plegat, canvia de registre i l’encerta: comença una trajectòria que el converteix en un autèntic cronista de la societat urbana barcelonina, a través d’adaptacions de novel·les i peces de teatre d’autors catalans en la seva majoria. El seu ritme de treball és alt, amb una pel·lícula per any, les produeix, les escriu, les dirigeix i les promociona arreu del món. Els seus films es poden veure normalment a entre 30 i 40 festivals internacionals.

Gràcia (Rosa Maria Sardà) viu sola al barri de Gràcia de Barcelona i amb el pas dels anys s’ha convertit en una vella queixosa i desagradable. A través d’un programa de l’Ajuntament entra en contacte amb en David (Oriol Pla), un jove que ve de la plana de Vic a estudiar Belles Arts a Barcelona, amb qui compartirà pis, a canvi que li faci companyia i jugui amb ella a la brisca. Els problemes que viuen els dos protagonistes de generacions tan diferents, amb el contrapunt del Pere (Santi Millan), propietari del bar de sota de casa,  els faran estar més a prop del que s’esperaven. En un moment donat el jove li diu al bàrman: “teniu els pisos, ocupeu els millors llocs de treball, no tenim futur, vosaltres ho teniu tot”.

La pel·lícula comença amb el noi fent la maleta, l’amic que el porta a l’estació, i l’arribada amb tren a Barcelona, el recorregut amb metro en la línia verda fins a Fontana, la passejada pel carrer Verdi… El rodatge va prendre la Plaça Rovira com a plató cinematogràfic, el bar on serveix Santi Millan és el bar Comulada (al carrer Rabassa, 23), rehabilitat per a l’ocasió; el local de marxa on poden ballar la música de Gato Pérez, podria ben ser el Continetal (c/Providència, 30). I tot al ritme d’una notable banda sonora del film: Mazoni, Sanjosex, El petit de cal Eril. Per a promocionar la pel·lícula es va fer un lipdub amb director i actors en què hi van participar veïns del barri.

La plaça Rovira va fer de plató també per a l’adaptació cinematogràfica que va fer Fernando Trueba de la novel·la de Juan Marsé El Embrujo de Shanghai , en què el director va tapar el banc amb l’escultura de Rovira i Trias per a reconstruir el desaparegut cinema Rovira. La mateixa plaça està homenatjada en la cançó de Luis Eduardo Aute Somnis de la Plaça Rovira.

I quan parlem de Gràcia en el cinema, ens ve al cap la sèrie de televisió i la pel·lícula La Plaça del Diamant de Francesc Betriu (1982) adaptació de la novel·la de Mercè Rodoreda, que l’any passat va celebrar els 30 anys de rodatge.

Bibliografia:

Campo Vidal, Anabel. Ventura Pons : la mirada libre. Madrid : Fundación Autor , 2004

Comas, Àngel. Vint anys d’història del cinema a Catalunya : (1990-2009). Barcelona : Laertes, 2010.

Petrus, Anna. “Any de Gràcia. Extrañeza y amistad” a Dirigido por… núm.419, febrer de 2012 (p. 10)

Pons, Ventura. Els Meus (i els altres). Barcelona: Proa, 2011

http://www.venturapons.cat/

En aquest enllaç trobareu les pel·lícules de Ventura Pons disponibles a Biblioteques de Barcelona.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.