Inici » Autor del mes, Destacat, Gènere negre, Novetat

Autor del mes: Edgar Allan Poe

14 març 2012 Un Comentari

Som a  l’any 1841. L’escriptor Edgar Allan Poe (Boston, Estats Units, 19 de gener de 1809 – Baltimore, Estats Units, 7 d’octubre de 1809) viu una època de relativa i efímera bonança econòmica que li permet dedicar-se a escriure amb més intensitat. És llavors quan  Poe crea el primer detectiu de la història, Charles Auguste Dupin, i amb ell, el gènere deductiu i detectivesc.

Dupin és un home cultivat i brillant, posseeix tot allò que un bon detectiu pot necessitar: capacitat d’anàlisi, raó i ciència. És un dandi i un detectiu aficionat. Aristòcrata arruïnat, viu al Faubourg Saint-Germain, a París.  A més, la seva capacitat d’observació i deducció  sempre sorprenen a l’amic i  també  narrador de les seves aventures. Poe estableix  un artifici que esdevindrà clàssic. Les aventures de l’heroi seran recollides per un amic i admirador.  La parella formada per Dupin i el seu amic, el narrador innominat, és l’embrió de les parelles clàssiques als relats de detectius: parlem de Holmes i Watson, i també de Poirot i Hastings.

Els tres relats protagonitzats pel cavaller de París són models narratius que han perdurat en la memòria d’amants i de creadors del relat de misteri i policíac.

A Els crims del carrer  de la Morgue, primer cas de Dupin, s’investiga la mort atroç de dues dones a unes golfes aparentment tancades.  La lectura del relat és una experiència per al lector, que esdevé investigador al costat del narrador.  Al segon relat de la sèrie,  El misteri de Marie Rogêt,  Poe escull un succés que probablement coneixien els seus contemporanis: a l’estiu de 1842, va aparèixer al riu Hudson de Nova York el cadàver de Mary Rogers (a qui Poe afrancesa el nom), una venedora de tabac d’extraordinària bellesa. Al darrer relat, La carta robada, pren forma literària la idea d’amagar un objecte exhibint-lo a la vista de tothom, perquè ningú es fixi en ell.

Malauradament, la carrera d’aventures del cavaller misantrop i noctàmbul va ser molt curta. Desapareix desprès d’aquestes tres brillants històries. Ell va tenir l’honor de ser el primer detectiu de la saga d’investigadors de novel•la negra i policíaca.

Lectores i lectors, avec plaisir, Charles Auguste Dupin!

One Comment »

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.